Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 км за 8 дни пеша: Йоана Бакърджиев извървя разстоянието в подкрепа на пострадалите от заметресението в Турция

Снимка: стоп кадър от видео блога на Йоана Бакърджиев

Българката Йоана Бакърджиев, по-популярна с онлайн псевдонима си Wondering Yoana, измина 160 км пеша от Пазарджик до Хасково, заедно с германката Франциска Хиехъс - TravelComic.

Цялото приключение, което Йоана документира със своята камера и вече е качено в YouTube, е в подкрепа на потърпевшите от опустошителните заметресения в Турция в началото на 2023 година.

Йоана се включва в пешеходния поход, вдъхновена от Франциска Хиехъс, която изминава пеша разстоянието от Виена до Истанбул, над 2400 км.

„Минавайки през България, аз реших да се включа в похода й, като през това време да коментирам какво се случва в България, от гледната точка на две момичета, които ходят сами пеша и приключенстват. Започнахме от Пазарджик, минахме през Стамболийски, Пловдив, Асеновград, Минерални бани, Хасково. През цялото това време аз коментирах с камерата си. Последният ден – от Хасково до Харманли, реших да се включа също. В крайна сметка излязоха над 200 км за 8 дни“, добави Wondering Yoana.

Тя допълни, че за целия си пешеходен поход – от Виена до Истанбул, Франциска Хиехъс е успяла да събере над 20 000 евро, което се равнява на над половин милион турски лири.

„Тя ги разпредели по равно в няколко различни неправителствени организации, подпомагайки построяването на нови къщи в засегнатите зони, детски градини, подпомагайки образованието и отваряне на различни работни места“, обясни Йоана Бакърджиев.

Тя допълни, че в момента е в Царево и вече работи по своя нов проект – дигитално съдържание за телевизионен проект.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13