Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: ПП-ДБ допуснаха стратегическа грешка с влизането си в политическа коалиция с ГЕРБ

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Намираме се в политическа ситуация, чийто контури тепърва ще се изясняват, каза пред Радио София политологът Иво Инджов.

Имаме една тройна коалиция - участниците в нея избягват тази дума. За две от силите в нея се използва термина „сглобка“, но когато се види ролята на ДПС и лично на Делян Пеевски във всички основни процеси през последните два месеца, няма как да не кажем, че имаме на практика тройна коалиция. ДПС осигурява парламентарна подкрепа в рамките на едно т.нар. конституционно мнозинство за ГЕРБ и ПП-ДБ“, коментира Инджов.

Той добави, че в сърцевината на проекта за промяна на Конституцията е промяна в съдебната реформа.

„Крайно време е той да мине през обществено обсъждане, защото обществото също трябва да си каже тежката дума. Имаме едно втърдяване, като че ли на прокремълските сили в българското общество – „Възраждане“, която продължава да сее реч на омразата, макар че няма пряка връзка. Интересна е позицията на президента Радев. Мнозина го свързват в „Възраждане“ – аз не бих правил такива асоциации. Може би той се опитва също да говори на част от този електорат“, допълни политологът.

Той коментира, че в сферата на политическия идеализъм, ПП-ДБ са допуснали стратегическа грешка с влизането си в политическа коалиция с ГЕРБ.

„Те дълго време даваха заявка, че искат да имат правителство на малцинството, подкрепяно от определени политики от ГЕРБ, но това, което се получи – на практика ГЕРБ имат пълноценно участие във властта“, каза Иво Инджов.

По отношение на масовите протести последната седмица, заради зверски малтретираното момиче от Стара Загора, политологът коментира, че трябва да се чува по-силно думата на представителите на съдебната система и на обществото.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Съставянето на кабинет няма да е трудно, а много трудно

Съставянето на правителство от сегашното 50-о Народно събрание няма да е трудно, а много трудно. Преговорите и консултациите не са толкова важни, колкото това, което ще се случи в самия парламент. Най-логичният вариант е кабинет с първия мандат, но засега ГЕРБ и ДПС не са осигурени с друга подкрепа. Вторият мандат (на ДПС) е почти неизпълним. С..

публикувано на 24.06.24 в 15:34

"И все пак животът е прекрасен" за младата актриса Али Костова

Младата актриса Александра Костова, гостува в предаването “Добър вечер, София“, за да ни каже, че все пак животът е прекрасен. Всъщност, така твърди и режисьорът Александър Морфов в своята най-нова постановка "И все пак - животът е прекрасен", в която Али Костова има удоволствието да участва. С Али си говорим и за кино, защото играе главните..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

И когато е "завряна в ъгъла", изложбата на Недко Солаков впечатлява

Националната галерия "Двореца" представя Недко Солаков и изложбата му "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4" , която ще може да се види до 1 септември. Неин автор е Недко Солаков - един от  най-известните художници от своето поколение, добре познат на всички ценители, експерти, почитатели на модерното съвременно изкуство у нас и по целия..

публикувано на 24.06.24 в 13:52

"Трудът. Когато се наливаха основите" представя изкуството от ранния период на социалистическата власт у нас

До 24 ноември 2024 г. в Музея за изкуство от периода на социализма е разположена изложбата "Трудът. Когато се наливаха основите". Тя се фокусира върху една от най-важните теми в изкуството на социализма – трудът. В експозицията могат да се видят както класически образци на социалистическия реализъм, така и непоказвани произведения. Сред авторите на..

публикувано на 24.06.24 в 12:35

Във финалната фаза е изграждането на водния цикъл в Банкя

Изграждането на водния цикъл в Банкя вече е във финалната фаза, каза пред Радио София кметът на района Рангел Марков и добави, че в момента се извършва асфалтиране на участъците. „Предстои ни едно бурно лято по отношение на строителните дейности. Още малко търпение и се надявам този проект да завърши успешно, тъй като беше изпитание както за..

публикувано на 24.06.24 в 10:26

Политехническият музей е с обновен демонстрационен кабинет

От 11 ч. днес е откриването на обновения демонстрационен кабинет по физика в Националния политехнически музей (НПТМ). Входът е свободен. За БНР инж. Веселина Енева -  заместник-директор на НПТМ, сподели, че музеят е дом на над 22 000 експоната. Много години копнеехме това пространство да бъде обновено, за да се чувства нашата публика..

публикувано на 24.06.24 в 10:05

До края на март 2025 г. трябва да приключи разширението на столичния бул. "Рожен"

Разширението на бул. „Рожен“ е основният обект, по който в момента се работи в „Надежда“, каза пред Радио София кметът на района Димитър Димов. Преди месец е издадено разрешение и за втория етап на строежа. „Това е стратегически обект не само за район „Надежда“, но и за Столичната община. Надявам се до края на март следващата година, цялото..

публикувано на 24.06.24 в 09:28