Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт GATE разработва енергиен атлас на София

Снимка: innoair-sofia.eu/bg

Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато, това показват данните от последните години, които са обект на анализ от институт GATE. Това е свързано с появата на т.нар. "острови на топлина". Основните факторите за проявата им са генерираната от човешката дейност топлина, увеличената консумация на енергия, трафикът, презастрояването, намаляването на зелените зони и паркове, липсата на водни басейни и презаселването. Локалния климат и релеф също влияят съществено върху появата на феномена. От институт GATE разработват енергиен атлас на София, като той е част от проекта "Цифров двойник на града".

 

Създаването на "Цифров двойник на града", в рамките на който се извършват изследванията, подпомага анализите и симулациите, свързани с анализ на качеството на въздуха, градско планиране, енергийна ефективност, мобилност и др. Разработването му е под ръководството на проф. д-р Десислава Петрова-Антонова от институт GATE. Подобни модели имат градове като Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк. Подробности разказа инж. д-р Лидия Витанова, инженер-еколог и климатолог с изследователски опит в областта на градския климат, топлинните острови, екологията и опазването на околната среда.


"През последните години ставаме свидетели на увеличение на температурите в градска среда и появяването на т.нар. "острови на топлина". В контекста на проблемите, свързани с тях, ние от GATE изследваме причините за появата и влиянието им в София. Проучванията са базирани на числовия модел за предсказване на времето Weather Research and Forecasting (WRF) и наличните данни в града за потреблението на електроенергия, трафик, население и др. Част от изследванията е разработването на енергиен атлас на София, който ще бъде представен за първи път на международна научна конференция Geospatial Week през м. септември в Кайро, Египет. Конференцията е под егидата на International Society for Photogrametry and Remote Sensing – организация, развиваща международното сътрудничество в областта на фотограметрията, отдалеченото наблюдение и техните приложения", каза тя.

По думите й островът на топлина е явление, което се проявява в определени райони в града – обикновено централните, които в сравнение с покрайнините се характеризират с по-високи температури рано сутрин или късно вечер. Едни от основните факторите, които влияят на островите на топлина са генерираната от човешката дейност топлина, увеличената консумация на енергия, трафикът, презастрояването, намаляването на зелените зони и паркове, липсата на водни басейни, лошото градско планиране, пренаселването, недоброто усвояване на общи и неизползвани площи, използването на неподходящи строителни материали и влиянието на локалния климат и релеф.

"По последни данни от мое изследване, което е отпреди две години остров на топлина в София в централните части показва повишаване на температурите с приблизително 4 °C в сравнение с покрайнините. Това е поради нарастващата урбанизация, потреблението на енергия и вследствие на климатичните промени", сподели инж. д-р Витанова.

Тя допълни, че подобни изследвания са изключително важни с оглед намаляване на негативните последици от островите на топлина, както и промяната на климата. За целта е необходимо вземане на мерки на всички нива на управление, разработване на политики и вземане на решение, въз основа на получените резултати. Изследването свързано с острови на топлина в София, което се разработва в GATE се очаква да приключи до края на годината или началото на 2024-та година. Енергийният атлас ще бъде публикуван в рамките на два месеца, след представянето му на международна научна конференция ISPRS Geospatial Week през. м. септември 2023 г. в Кайро, Египет.

Инж. д-р Лидия Витанова отбеляза, че моделът за изследване и прогнозиране на времето (WRF) е широко използван инструмент за цифрово прогнозиране на времето, който симулира атмосферни процеси, за да предостави прогнози за времето и изследователски възможности. Въпреки че самият модел WRF обикновено не се счита за "AI модел", той включва някои елементи на изкуствен интелект и усъвършенствани изчислителни техники, за да подобри възможностите си за прогнозиране.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 07.06.24 в 17:35

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45