Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: Превенцията срещу агресията и насилието започва от семейството

Иван Игов
Снимка: БГНЕС

Парламентът и специалисти от 4 министерства реагираха на епидемията от домашно насилие и предприеха мерки за промяна на законите за превенция и подкрепа.

Премиерът Николай Денков представи общо 15 мерки, които кабинетът ще предприеме срещу домашното насилие и насилието срещу жени, деца и възрастни хора.

Министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че ще се осъществява превенция срещу агресията в училищата, детските градини и яслите с въвеждане на национална програма за подкрепа на личностно развитие. Ще се финансират и дейности, свързани с участието на родителите в образователния процес. Жертвите ще получават психологическа, социална и юридическа подкрепа.Във ведомството ще действат екипи за медиация на конфликти, в които ще бъдат включени педагози, психолози и юристи, както и ментори за справяне с агресията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 училища в области с по-голяма концентрация на агресия и ще дават консултации в училища с повече агресия.

И сега са назначени над 1000 души, които са или изпълняват социалните функции на училищни психолози. На нямаме сериозно обучение (магистратура) на такива специалисти, коментира пред БНР-Радио София Иван Игов. Той е училищен психолог и сред основоположниците на въвеждането на такива професионалисти в учебните заведения.

Той изтъкна още, че у нас няма държавни стандарти и приети подходи за това, какво трябва да прави един училищен психолог с децата на съответната възраст.

Има световни модели, както и разработки, направени от съответните научни дружества в България, но не са въведени.

„Не може да сме спокойни само от това, че в училище има психолог. Той трябва да е специализирал, да е училищен психолог. Ако закарате колата си в сервиз, ще я поверите ли в ръцете на някакъв инженер?“, отбеляза Игов.

По думите му все повече българи осъзнават, че поглед и помощ отвън е по-ефективна, дори когато става дума за семеен проблем. Но някои общности и семейства все още смятат за срамно да се отиде на психолог.

Игов подчерта, че превенцията срещу агресивното поведение трябва да започне от семейството.

Ако вкъщи децата виждат скандали и караници, те или стават също агресивни, или се затварят в себе си.
Държавата не може да влезе в семейството, но в училище подобни теми може и трябва да се дискутират.“

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16