Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване показва намират ли време родителите да четат книги на децата си

Пред Радио София, Валентина Стоева от фондация "Детски книги"

Снимка: БГНЕС

Проучване на Фондация "Детски книги", направено в периода май-юни 2023 г. с целева група четящите родители с малки деца, насочва вниманието ни към въпроса – намират ли време родителите у нас да четат книги на децата си? 1 100 са анкетираните   са родители на деца от 0 до 6-годишна възраст, които все още не са изградили своите читателски навици, просто защото не могат да четат. В разговор пред Радио София Валентина Стоева, която е председател на фондацията разказа защо за тях е важно това проучване и какво показват резултатите до които са достигнали.

"Проучването на фамилните практики е нещо, което вълнува екипа на  фондация "Детски книги", защото то е важна част от нашата работа по отглеждането на четящи деца, чрез подкрепа на семействата на учителите и библиотекарите. Искаше ни се да си сверим часовника, както се казва, да сме сигурни ,че върви на прав път и същевременно да потвърдим или отхвърлим определени хипотези, затова решихме да проведем това проучване", посочи тя.

Валентина Стоева допълни, че то е насочено конкретно към четенето като процес, а не просто към литературата, или купуването на книги.

"Респондентите, които се включиха в нашето изследване са предимно от големите градове, предимно с висше образование, което означава и добър социален статус. Те смятат, че четенето е важна част от ежедневието на децата им", поясни Стоева. Тя се позова на твърдението на 99% от анкетираните родители, които твърдят, че притежават домашна библиотека.

"Което е много добър знак, защото децата, които растат в среда с книги, имат много по-голям шанс да се превърнат в запалени читатели, когато започнат да практикуват четенето самостоятелно", твърди тя.

Резултати от проучването показват, че едва 1,4% от родителите четат непрекъснато.

"Това е нормален резултат, той звучи много стряскащо, но истината е, че повечето възрастни в България, възприемат четенето като процес, който е за свободното време, който е свързан с четене на разпускащи заглавия, на художествени произведения", разкри още Валентина Стоева.

Тя изтъкна, че за екипа направил проучването е било интересно в каква интензивност протича процесът четене при възрастните. Изненадващо голям процент от тях са посочили, че четат повече от веднъж дневно, а над 70% от родителите посочват, че избират за децата си книги с красиво оформление и илюстрации, книгите с приказки посочват 53% от родителите, енциклопедични издания са любим избор на 45%.

Най-слабо предпочетените книги за четене от самите родители са книгите по актуални проблеми и теми – като войната болестите и други подобни. Едва 11%  ги определят като особено интересни, а 41% класифицират тези теми като не особено интересни, или напълно безинтересни. Това означава, че децата до шестгодишна възраст всъщност нямат реална представа какво се случва около тях, което би могло впоследствие да причини проблеми и по отношение на четенето. Ако книгите са откъснати от реалния свят в който децата живеят, те  в училищна възраст често ги възприемат като скучни, безинтересни и нещо, с което не си струва да си губят времето, твърди експертът.

Защо родителите се "страхуват" да четат на децата си книги с по-сериозни теми, по-сериозни теми, ще чуете в разговора.

Според Валентина Стоева децата не остават безразлични към действителността около нас. Те интуитивно разбират, когато има нещо плашещо и ако не ти бъде обяснено, естествено се създават сериозни проблеми.

"Ние като общество не сме готови да повярваме, че децата са способни да се вълнуват, да се интересуват, същевременно не знаем как можем да ги подготвим, а книгите по важни и тежки проблеми са именно такъв помощник“, категорична е тя.

Още от интересния разговор с Валентина Стоева чуйте в звуковия файл. С нея разговаря Александра Илиева.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57
Росен Захариев - Роко

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": Бърз разказ за музикалната история на тромпетиста Росен Захариев, който след като завършва музикалното училище в София, заминава да учи в Ротердам и накрая – в мечтания за всички университет Бъркли: "Шест месеца учих в..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00