Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви промени са нужни в образованието, за да бъде то на европейско ниво?

Снимка: Pixabay

Даването на домашни работи е спорна тема сред учителската гилдия. Според някои преподаватели домашната работа е формално занимание така, както е заложена в момента.

Разговор със Зорница Трифонова, координатор Програма "Образование и социално-емоционални умения" в Асоциация "Родители".

Повече от 20 години Асоциация „Родители“ работи експертно в сферата на образованието. Застъпва се за образователните теми, както и за ролята на родителите в образователната система, в която трябва да има най-добрите образователни политики за деца, тя да бъде подкрепяща за тяхното цялостно развитие, даваща им умения, които след това да им служат в живота като възрастни, за да могат да се реализират по възможно най-добрият начин, посочи тя.

„Не сме сигурни по какъв начин ще помогнат предложените изменения на отделни наредби, броят на домашните и начинът на оценяване за цялостна промяна в образователната система и в образованието. Много отдавна е настъпил моментът, в който би трябвало българското образование да се доближи до световните тенденции и да отговаря на съвременните изисквания на света, в който децата живеят и за който ще трябва да се подготвят“, подчерта Зорница Трифонова.

Все още има един елемент в образованието – развиване на академични знания, които имат своята роля, нужни са за детето, за да може да ги усвои, прилага и ползва, но липсва практичният елемент, което не дава много възможности на децата, учейки по този начин да развиват своите компетентности по начина, по който се възприема ученето през последните години – цялостно развитие на личността на детето, развиване на ключови умения, социални и емоционални компетентности. Този аспект е много важно да бъде застъпен и да присъства в съвременното образование, изтъкна тя.

По думите й, трябва да бъдат променени изцяло учебните програми, начинът по който децата да учат, за да могат това, което теоретично са получили като знание в областта, в която искат да се развиват, да успеят реално да го приложат, да виждат как това, което учат може да се използва в живия живот. Училището трябва да бъде място, където детето да може да развие и упражни своите умения за живота навън, умения за критично мислене, дигитална-медийна грамотност, много важни умения, за да може едно дете да се развива цялостно и пълноценно, категоричен е експертът.

В разговора ще чуете още: За нужното взаимодействие и обратна връзка между учители и родители. Родителите като част от образователния процес, възможно ли е партньорство между училището и семейството? Със Зорница Трифонова разговаря Данаил Конов.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55