Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е състоянието на велосипедната инфраструктура в София?

Снимка: Георги Нейков, БНР

Велосипедното движение в столицата е фокус в проекта “Велосипедно око за София”. Чрез анализ, факти и документи, ангажираните в проекта се опитват да покажат каква е ситуацията и да направят гражданско наблюдение на това, което от Столичната община правят. Това каза пред Радио София Радостина Петрова - експерт по проект “Велосипедно око за София”.

„Целта на проекта е да стъпи на обективни критерии. Той се изпълнява по ОП „Добро управление“. Ние изследваме доколко велосипедните политики на общината са прозрачни, доколко са достъпни за хората, доколко гражданите могат да вземат участие, да изказват мнение, доколко има дългосрочно планиране, бюджет и как се харчи този бюджет. В целия проект анализираме документи на самата община“, обясни Радостина Петрова.

Тя добави, че в един от документите, който вече са анализирали - „Програма за София“, не са спазени нормативните изисквания за изграждане на велосипедните трасета. Петрова отбеляза, че на скоростни булеварди, велоалеята трябва да е отделена физически.

„В тази „Програма за София“ е отбелязано, че всички велосипедни алеи трябва да бъдат приведени в съответствие с нормативните изисквания за безопасност“, уточни Радостина Петрова.

По думите й, велоалеята трябва да е с ширина от минимум 2 метра, като размерите, които са приети от Европейската комисия за ширина са 2,20 м в посока, каза експертът. Тя отбеляза, че велосипедните алеи в София не са еднакви, поради факта, че част от тях Столичната община е изградила преди да бъдат приети нормативните стандарти в България. Освен това общината спазва минималните стандарти, каза Петрова.

Според нея велосипедното движение трябва да се насърчава, защото то решава определи проблеми на обществото.

Те са свързани не само с чистия въздух, но и със застоялия начин на живот. За да може да се решават тези проблеми, нещо трябва да се промени“, категорична е Радостина Петрова.

Тя допълни, че цената за изграждане на велосипедна алея по стандарти е между 700 000 и 1 000 000 лева на километър, като тя зависи от това от какъв етап започва да се изгражда трасето.

Радостина Петрова обясни, че заинтересованите от велосипедната инфраструктура в София могат да се включат и в изготвената анкета на сайта velooko.eu.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачността остава значителна, над Западна България с краткотрайни валежи

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони, ще са временно интензивни. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.05.24 в 07:35

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20