Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 и 24 септември в България

Предстои международен турнир по стрелба с традиционен лък

Снимка: Личен архив, Нина Янкова

В предаването „Спортна среща“ представяме Нина Янкова, която практикува не толкова популярни и в страната ни спортни дисциплини – по традиционна и интуитивна стрелба. В смелото спортно начинание не последен по важност е и конят, чрез който протича процесът.

Откриваме Нина край Варна, в Историческия парк в с. Неофит Рилски, заедно с нейните коне.
Именно Историческият парк ще бъде домакин на Международния турнир по стрелба с традиционен лък, в поредното му 4-то издание.
Ще се проведе на 23 и 24 септември.

„Много съм щастлива да кажа, че четвъртият Международен турнир е в процес на подготовка. Очакваме стрелци от повече от 7 нации, които имат традиционна стрелба в историята си. Сред тях са атрактивни стрелци от Казахстан, Турция, Малайзия, Молдова, Индия.

Нина Янкова приема този нетрадиционен спорт за своя мисия. Ездач е от 10-годишна, открива лъка като оръжие и го съчетава с ездата.

„Открих, че това е спорт, който не само че идва от историята ни, но е изключително щадящ за конете и допринася много за развитието на самия човек. Активно се занимавам и обучавам хора от 13-14 години - споделя тя. И допълва - В Историческия парк срещам съмишленици, с които имам план да създадем конна база с подходящи условия да се развие този прекрасен спорт в България“.

По думите ѝ, активно практикуващите тези дисциплини не наброяват повече от 10 човека. Срещите им са много редки, защото хората, които отглеждат  коне, имат своите ангажименти.

„Срещаме се по фестивали и състезания и се опитваме да научим и други хора на конната стрелба“, споделя Янкова.

Самата тя има доста постижения и медали от различни международни турнири извън България. Още в самото начало на заниманията ѝ с конна стрелба печели златен, а преди година и сребърен медал. Интересен факт е участието ѝ в подобни турнири и в по-патриархални страни, като Иран например. Обяснява, че там гледат малко странно на това жена да язди и да стреля. 

„Там жените са доста консервативно облечени, но забелязвам радост и блясък в очите им, когато виждат, че жена като тях си позволява това и то се случва“, споделя Нина Янкова.

На предстоящото издание на Международния турнир ще бъдат представени изкусни майстори, които изработват лъкове за този тип стрелба. За жалост в България няма такива, които да изработват лъкове и да са конкурентни и да участват в състезания.
Лъковете се делят на органични и такива, които са произведени от изкуствени материали, пояснява Янкова.

В момента за състезания широко се използват лъковете от изкуствени материали, тъй като органични са много чувствителни. 

В момента освен състезател Нина Янкова е и треньор. Спортният клуб в Историческия парк в село Неофит Рилски наброява 30 души, шест от които са деца под 10-годишна възраст.

Специален гост на  предстоящия турнир у нас наесен ще бъде Стивън Селби изследовател на традиционната китайска стрелба.

„Уникален човек, роден във Великобритания, но живее и работи в Хонг Конг от 1979 г., където прави изследвания върху китайската култура. По-късно започва специално цялостно изследване на азиатската стрелба. Притежава колекция от различни предмети,  свързани с конната стрелба, златен медалист от много състезания, бил е съветник по стрелба с лък в манастира Шао Лин, яздил е до късна възраст, а днес е на 74 години.

Повече подробности за предстоящия Международния турнир по стрелба с традиционен лък, за отделните дисциплини и протичането на състезанията, чуйте от разговора с Нина Янкова в звуковия файл.

  • Основният турнир ще бъде предшестван от специфична и отделна надпревара по безлимитна стрелба /''flight shooting''/ "Тракийски стрелец 2023", която ще се проведе на 22 септември в близост до Парка.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13