Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 до 3 септември до РЦСИ "Топлоцентрала" в Южния парк

Над 40 арт събития са включени в програмата на "Реките на София - 4"

| обновено на 01.09.23 в 15:39


Много музика и изкуство, магичен дизайн и събития за всички възрасти, изложби, литературно четене, танцова резиденция, представяне на 3 тома „Бяла книга на българския архитектурен модернизъм“, Миш-маш фест, йога, цирк, дихитални практики и звукова медитация, природен куиз, благотворителен пазар, прожекции на филми, творчески работилници…
Всичко това присъства в програмата на четвъртото издание на фестивала с кауза „Реките на София“ от 1 до 3 септември. Този път той ще се проведе в Южен парк 2, до РЦСИ „Топлоцентрала“, каза БНР-Радио София Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“, която е организатор.

„Ще видите Перловската река както никога досега. Тя е в естественото си корито. Няма такава опасност от преливане, както под Лъвов мост, където се налагаше да отменяме първия ден от фестивала.“

Той припомни целта и каузата през тези издания на събитието – да гледаме и мислим с положителна нагласа към реките. Това е и начин гражданите, а след това и институциите да вземат решение за проблемите, свързани със столичните реки. Основният е да се спре изливането на мръсни води в тези реки.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на „Реките на София“ и първият национален форум "Placemaking Connected: Bulgaria", който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България. Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан. 


Миналата година фестивалът се проведе под Лъвов мост  Снимка: "Колективът"
По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър на "А to jazZ" - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на Георги..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30