Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лобистки организации пречат на вдигането на заплатите в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Финансирането и заплащането в здравеопазването е една от темите, които са актуални към днешна дата. Болниците предупреждават, че не могат да осигурят по-високи заплати. Междувременно членове на синдикат "Защита" продължават да протестират, защото искат повишение на възнагражденията. Според общински, държавни и частни болници ако не се увеличат цените на клиничните пътеки, няма да могат да изплатят началните заплати заложени в колективния трудов договор. Коментар по темата направи адвокат Мария Петрова.

"Наблюдаваме за съжаление една типично българска ситуация, защото всички, които работят в Спешна помощ са потърпевши на ниското заплащане и много лошите условия на труд. Едва ли има човек от работещите там, който ще излезе и ще каже, че възнаграждението му е достойно. Една голяма част от хората наистина трудно преживяват месеца", каза тя.

Адв. Петрова отбеляза, че една добра идея да се увеличат заплатите е била опорочена от желанието на различни лобистки организации без синдикалната такава. Създадено е и изкуствено напрежение между хора, които дълго са работили в екип:

"Защото всеки един от нас очаква логично лекарят да получава по-високо възнаграждение, спрямо например шофьорите на линейките", посочи адв. Петрова. Тя изрази опасения, че е твърде вероятно тези хора да не получат достойни възнаграждения и няма да им бъде създадена добра организация на работа.

Относно заплатите на директорите на болници адв. Петрова каза:

"Виждала съм договори, в които директорът на болницата получава процентно съотношение, забележете, не от печалбата на болницата, а от приходите й. И става така, че се създаде един порочен механизъм буквално болници да могат да бъдат "забатачвани", просто защото някой получава подобно възнаграждение. Другият фактор, който се отразява е, че макар и всяка година да наблюдаваме тенденция с увеличаване бюджета на Здравната каса, откъдето идват основните приходи на болничните лечебни заведения, там досега откакто имаме Здравна каса, никой не е направил остойностяване."

Тя допълни още:

"Колективният трудов договор е нещо прекрасно, но нека да напомним, че той внася един минимум, а ние се стремим да постигнем значително повече. Факт е, че голяма част от болниците няма да могат да постигнат този минимум по колективен трудов договор, просто защото не са добре управлявани. Финансовите потоци в тях не се разходват целесъобразно, контролът е изключително занижен, защото управлението на болниците е много тясно политически обвързано. И никой не се интересува чак толкова дали пациентите са здрави, доволни, удовлетворени, дали персоналът работи сигурно. По-скоро вълнението е, да се изпълнят определени лобистки намерения."

Адв. Петрова каза, че категорично не смята, че въвеждането на таван на заплатите само в държавните лечебни заведения е добро решение. От друга страна подобно нещо няма как да бъде въведено в частния сектор.

"Проблемите в здравеопазването са трупани с години и с подобни недомислени решения, няма как да стигнем нито към нещо по-добро, нито към нещо дългосрочно и устойчиво така, че да бъде полезно на обществото", отбеляза тя. По думите й най-добрият ход, това е дългосрочната стратегия, доброто нормотворчество, висококачествен и ефективен контрол в здравеопазването на всякакви нива. А в частност за проблема със заплатите, трябва да се редуцират част от неработещите структури.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата доведе от бърза реакция от израелският премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че страната му ако се..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо" , която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде..

публикувано на 10.05.24 в 14:55