Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият училищен звънец: 72 000 ученици влизат в класната стая

Снимка: Ани Петрова - БНР

Днес е първият учебен ден. 57 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас е 702 000.

След края на лятната ваканция, вратите си за ученици отварят общо 2349 училища в страната. 90 на сто от тях са на едносменен режим. 70 000 е броят на учителите. Ремонтирани през лятото са били 747 училища. В 63 училища ремонтите ще продължат, но по начин, който няма да попречи на тържествата по повод 15-ти септември и на учебния процес след това. Работи се за продължаване на дигитализацията на учебния процес, увери премиерът Николай Денков, който представи предприетите от институциите мерки за първия учебен ден.

"Освен медицинските бележки, които вече бяха представени, всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден", поясни премиерът.

И още: през новата учебна година ще има втори дати за външното оценява за онези ученици, които не са успели да се явят на редовните поради медицински причини. Изпитите в 7-ми клас ще се проведат няколко дни по-късно и на отделни дати от тези в 10 клас.

Във връзка с безопасността на учениците на пътя Министерството на вътрешните работи ще проведат през месец септември и октомври тяхната традиционна акция "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя".

Учебната година започва с увеличени учителски заплати - 15 на сто със задна дата от 1 януари. Въпреки нарастващите доходи на учителите обаче, продължава да е проблем недостигът на преподаватели по математика и природни науки в малките населени места: "Но по принцип няма да останат незаети работни места, свързани с учители по отделни учебни предмети" - увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който ще открие учебната година в изцяло обновеното основно училище "Хан Крум" в столицата.

Премиерът Николай Денков ще открие новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия.Президентът Румен Радев ще посети тази сутрин село Кочан, община Сатовча, където ще участва в празничната програма по откриването на първия учебен ден и отбелязването на 50-а годишнина на СУ "Христо Смирненски".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал за късометражно кино в Перник с 21-во издание

От 29 юни до 6 юли в град Перник ще се проведе 21-вото издание на един от най-престижните международни фестивали за късометражно кино "В Двореца" (In the Palace). Ще бъдат показани 165 филма от цял свят. Те ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката.  В различните конкурсни програми ще участват 13..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Пътният инцидент с мое участие е мокра поръчка

Като мокра поръчка, определи пътния инцидент с негово участие, независимият общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) Благовест Георгиев. Припомняме, че той предизвика катастрофа на 5 април, избяга от местопроизшествието, а преди това отказа да даде проба за алкохол и наркотични вещества.  Георгиев бе отстранен от политическата група..

публикувано на 27.06.24 в 11:29