Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Механизмът за минималната заплата трябва да се прецизира

Адриан Николов
Снимка: Личен архив

Механизмът за минималната работна заплата има нужда от спешен ремонт, апелират от Института за пазарна икономика.

По изискване на Европейската комисия, миналият декември е въведен нов метод за изчисление на минималната заплата, която се базира на динамиката на средата, обясни пред Радио София Адриан Николов от ИПИ.

„Взимаме последните четири тримесечия. Това, което взимаме в момента са първите две на 2023 г. и последните две на 2022 г. Минималната заплата се фиксира на 50% от стойността на средната за тези четири тримесечия заплата. В момента това са около 933 лева, което означава, че средната заплата за тези четири тримесечия е била около 1850 лева и малко отгоре. Този нов подход беше един от двата избора, които ни бяха дали от Европейската комисия, като другият вариант беше да изберем до 60% от медианата. Това е една малко по-консервативна стойност, по-бавно движеща се. Ние, за съжаление избрахме другия“, каза Николов.

По думите му, проблемът при този избор е, че всяко следващо увеличение на минималната заплата, повдига по необходимост и средната.

„В момента имаме около 450 000 работници с минималната заплата, те за щастие намаляват с около 5% на годишна база, но броят им остава голям. Всеки път като вдигнем тяхната заплата, ние автоматично вдигаме и средната, което означава, че ще имаме един такъв механизъм на постоянно догонване на средната заплата от минималната“, добави Адриан Николов.

Според експертите от ИПИ въвеждането на формален механизъм за минималната заплата вече направено. Следва да бъде изпипан и прецизиран, така че да внася максимално малко изкривявания на пазара на труда.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“ , в който са включени всички сфери на изкуството. Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно. „Тогава решихме да направим..

публикувано на 08.05.24 в 13:32
Доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Добрата среда е условие за успех в ученето и работата

Бъдещето е на тези професии, които доставят такова удовлетворение на хората , че да са готови да си плащат да ги упражняват. Казват, че академичната общност има свободата да си избере които 18 часа от денонощието си поиска за да си върши ангажиментите. С тези думи между бъдещето и настоящето започна гостуването в БНР-Радио София доц...

публикувано на 08.05.24 в 12:07
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16

20 градуса в София, но ще вали

Днес  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да нахлува хладен въздух ...

публикувано на 08.05.24 в 07:20

Перфектната формула за баланс във всекидневието ни е 3x8

След двата големи християнски празника в едно Великден и Гергьовден е време отново да пренастроим себе си към обичайния работен ритъм. Вероятно някои от нас по време на тези празници са планирали и други – лятната семейна отпуска например.  Какъв е добрият баланс между делници и празници, за да не се налага да си почиваме и от празниците и..

публикувано на 07.05.24 в 17:10
Весислава Антонова

Весислава Антонова: Не бива да отслабва класическата функция на медиите - да бъдат критици

На общоевропейско ниво и по-специално в страните от Източна Европа днес сериозно личи замирането на културата на дебата . Народното събрание се е превърнало в някакъв символ на този вид култура, на липса на диалог. Медиите, които трансферират идеи между политиците и обществото, също са заразени от тази култура на липса на диалог. Това..

публикувано на 07.05.24 в 16:05