Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания на UNICEF "Учителите са яки" подчертава ролята им в образованието

Снимка: Радио София

В началото на тази учебна година UNICEF предупреди за много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието и се позова на нов доклад, сочещ основните предизвикателства пред българските ученици, които очертават много безрадостна картина.

По темата бе разговорът с Мария Янкова – програмен директор на UNICEF България в предаването "Радиокафе".

Тя подчерта, че е важно децата да имат спокойствие в училище, а материалът да се поднася по начин, по който те могат да го възприемат.

"Тук имаме ключова роля ние, възрастните, но за съжаление се проваляме в тези процеси. Тревожните данни публикувани от UNICEF са резултат от много наслагвания и задълбочаващата се криза в образованието в световен мащаб", поясни Янкова.

По думите й образователните резултати следваха тенденция към влошаване още преди ковид пандемията, преди затварянето на училищата, но това със сигурност е повлияло допълнително върху задълбочаващата се криза. Държави от цял свят, сред които и България се обединяват от една глобална инициатива за трансформиране на образованието. Дори в лицето на Президента на Република България бе отправен апел и поет ангажимент за трансформиране на образованието, каза още тя.

"Всички държави се обединиха около няколко ключови направления, но за да можем да наваксаме натрупаните пропуски от последните години, ни е нужен един ускорен темп от целеви реформи и мерки", заяви Мария Янкова.

"Редица институции като ООН, UNICEF и Световната банка отбелязват една нова тенденция - децата в по-малка възраст също да започват да влошават своите резултати и постижения в образованието. Тук говорим за така наречената "образователна бедност", която се измерва с умението децата на 10-годишна възраст, към края на началния етап, да могат да прочетат и разберат един прост текст", изтъкна тя и допълни, че отчетения процент образователна дейност за България е 12%, тоест при всяко осмо дете.

"Поради тази причина, ние се обръщаме и към националните външни оценявания като измерител, които всъщност потвърждават това. Необходимо е, всички интервенции планирани на национално ниво да започват максимално рано и дори в начален етап е вече късно", коментира тя.

Мерките за подкрепа за базова грамотност, особено по отношение на усвояването на българският език, ключов за усвояването на всяко друго знание, трябва да започва от детската градина, категорична е Янкова.

В образованието всяка мярка дава резултат след определен период – поне пет години, а може и по дълго, но в същото време има мерки, които са инициирани от години, включително допълнителни часове по български език, допълнителни занимания и в детската градина, подчерта тя.

В доклада има много базови препоръки, върху които следва правителствата по света да се съсредоточат:

Достигане до всяко едно дете и ефективното му включване в училище, развиване на психо-социална подкрепа и мерки за благополучието на децата,  както и развиване на социално-емоционални умения, за което е нужно и финансиране, дори национална програма.

"Понякога имаме стратегически документи, които дават тази посока, но ако това не е подплатено с конкретна национална програма, с държавно финансиране, то остава с пожелателен тон", категорична е Мария Янкова.

Редовното измерване на постиженията на децата е още една от важните препоръки посочени в доклада на UNICEF.

За да спомогне за подобряване на ситуацията в образованието, от организацията стартираха кампания "Учителите са яки", която насърчава всеки желаещ да сподели какво му е дал учителят, на какво го е научил и каква помощ е получил в трудна ситуация. Кампанията подчертава основната роля на учителя във всяко едно усилие в образователната система.

Още важни подробности, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12