Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаято Сумино за музиката на Шопен, концертите с Марин Алсоп и дебюта си в САЩ

Снимка: Радио София

Японският пианист Хаято Сумино ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 20 септември в зала "България" – предсезонен концерт, посветен на Деня на независимостта на България.

Макар и само на 28, Хаято Сумино има доста награди зад гърба си. През 2019 г. е удостоен с трета награда на Международния конкурс в Лион, а две години по-рано печели конкурса Шопен в Азия (като венец на няколко други приза в Азия). Именно с музиката на Шопен са свързани някои от големите успехи в живота му. През 2021 г. стига до полуфинала на XVII-тото издание на Международния конкурс Фредерик Шопен във Варшава, един от най-престижните конкурси в света. Ето какво сподели по този повод Хаято Сумино в специално интервю за Радио София.

„Като погледна назад, участието ми в конкурса Шопен е било много важно, но и напрежението беше огромно, защото знаеш, че те слушат не само хора в залата, но и в целия свят посредством стрийминга в YouTube, и сред тях – много японци. Стигнах до полуфинал, не до финала, където се свирят концертите на Шопен с оркестър и за мен беше много важно, че година по-късно имах шанса и възможността да изпълня и запиша Първия концерт на Шопен, при това точно с оркестъра на Полското национално радио и под палката на Марин Алсоп, която е толкова мила и подкрепяща младите музиканти като мен, освен това забелязва всеки детайл в музиката и да се свири под нейната палка е невероятно изживяване. Радвам се, че вече имаме насрочен концерт заедно и през 2024“.

В репертоара му, освен Шопен, са Втория концерт на Рахманинов, Първия на Чайковски, Барток, Равел, Джон Адамс.

„За мен е важна простотата, естествеността при изразяването, така свиря не само Шопен, но и който и да е друг композитор“, подчерта пианистът.

Хаято Сумино присъства активно в социалните мрежи и със интерпретации на творби от световната музикална съкровищница, но и със своя авторска музика (която представя под псевдонима Cateen). Има един милион последователи, а някои от неговите изпълнения, в които комбинира по впечатляващ начин академичното музициране и ярки импровизации, имат почти 100 милиона гледания. Интересен е фактът, че той сам се занимава със снимането и монтажа, започва още като ученик и така и до днес, само понякога наема професионален оператор. Тук е важно да споменем, че той е завършил Токийкия университет и в специалността Наука и информационни технологии, носител е и на специалната награда на Президента на университета.

Следващият месец Хаято Сумино ще дебютира в САЩ, там той ще свири с Boston Pops и ще изпълни Концерта във фа на Джордж Гершуин, както и темата от филма „Сабрина“ във вариант за пиано и оркестър от Джон Уилямс, на когото е посветена вечерта.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Пантелеев и Бернд Глемзер по време на репетиция

Софийската филхармония и Мартин Пантелеев възкресяват Владигерова симфония

На Велики четвъртък, 2 май, Софийската филхармония ще посрещне добре познати на състава и публиката музиканти - диригента Мартин Пантелеев и пианиста от Германия Бернд Глемзер, лауреат на клавирните конкурси „Рубинщайн", „Чайковски", „Бузони", ARD и др. Изявата в зала "България" комбинира две творби, които имат различен статус - любимия на мнозина..

публикувано на 02.05.24 в 13:02

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05