Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за частните армии разкрива генезиса на войната

Д-р Христо Тутунаров
Снимка: Радио София

На 25 септември 2023 г. ще бъде представена книгата "Частните армии. Еволюцията на войната". В предаването "Радиокафе" събеседник бе нейният автор – д-р Христо Тутунаров, преподавател в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ)

Винаги ли са съществували частни армии, откога ги има, кой ги е създавал?

Ето какво сподели авторът:

"Частните армии не са много популярни в България, поне до войната между Русия и Украйна. Не заради аспектите на нашите въоръжени сили и армия, а по-скоро заради това, че самите частни армии седяха в сянка, това на тях им носеше дивиденти", отбеляза той допълвайки и факта, че те на са били обект на внимание от страна на изследователите, в това число и тези пряко свързани с армията и въоръжените ни сили.

В най-съвременния им план, частните армии съществуват от 1997 година.

"Една американска компания начело с двама бивши барети, американски "тюлени", създават Black Water – емблематична компания, която създава модела на частните военни компании. Някакъв прототип на частни военни компании може да бъде открит и по-назад във времето във Френския чуждестранен легион, в "Гурките" т.е. непалските наемници, които използват Великобритания", посочи Тутунаров.

Френският чуждестранен легион, макар и направен от чуждестранни бойци е част от сухопътните сили на френската армия, докато съвременните частни военни компании нямат официална връзка с държавата и не са част от нея. Но от друга страна възложителите на задачи в частните военни компании идват именно от структури като свързани с отбраната и разузнаването на съответната държава, която ги е наела, а много често и създала, изтъкна той.

По думите му вероятно днес частните военни компании са стотици – колко точно, трудно е да се каже, но големите играчи на "пазара на смъртта" са може би около 20-30 по-емблематични компании, които често се трансформират и сливат една с друга.

От значение е фактът, че ангажиментите, които те поемат и служителите, които наемат се увеличават и изпълнявайки доста широк кръг от задачи, тяхното присъствие на фронтовата линия, а и не само, практически е осезаемо, изтъкна Тутунаров. В някои конфликти, на определени места служителите на частните военни компании надхвърлят по численост националните армии на терен, илюстрира той.

От разговора ще разберете дали "Вагнер" е първата частна военна компания в Русия, какъв е механизмът на действие и международно влияние на частните военни компании. Има ли разлика между частна и наемна военна сомрания, както и какво се крие зад понятието "военен контрактор"?

Освен, че частните военни компании изпълняват чисто военни действия и недотам легални такива, много от тях биват наети от ООН, Европейския съюз, включително и заради това да осигуряват тяхната охрана в различни райони и рискови зони, подчерта д-р Христо  Тутунаров

Книгата "Частните армии. Еволюцията на войната" ще предложи на вниманието на любопитния читател теми за пораждането на конфликтите и генезисът на войната. Освен това авторът се занимава с целия процес по "приватизацията" на войната, различните аспекти във воденето на различните видове война, в това число и хибридна.

Представянето на книгата ще бъде на 25 септември в клуб "Журналист" от 18 часа.

Още интересни аспекти, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 08.12.2023: Защо промените в конституцията (едва ли) ще подобрят ситуацията и живота у нас

Какво се случи тази седмица? Обобщен коментар за всичко актуално направиха коментаторите на "Форум" Арман Бабикян – експерт по маркетинг и PR, журналист и бивш депутат; и  Цветелина Цветкова – писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература. Разбира се в полезрението им бяха и промените в конституцията,..

публикувано на 08.12.23 в 19:43

Община Копривщица - архитектурно бижу с духовни традиции

Мария Тороманова е новият кмет на Община Копривщица. Тя е представител на Местната Коалиция БСП за България. На последните избори преди около месец тя успя да победи на втория тур досегашния кмет Бойка Дюлгярова. Почти месец откакто Мария Тороманова ( ▼) положи клетва за кмет на единствения град музей в България, Радио София се срещна..

публикувано на 08.12.23 в 17:38

Визия и проекти за Община Пирдоп

Много са проблемите, които стоят за разрешаване в Община Пирдоп. Те са свързани с водоподаването на някои от селата, инфраструктурата – улични и тротоарни настилки, пречистването на водите. Това отбеляза пред БНР-Радио София и Катя Василева кметът Ангел Геров. Здравеопазването и социалните услуги също присъстват в списъка на..

публикувано на 08.12.23 в 17:21
Светлозар Петров

Младежка академия за кариера дава ценни умения на поколението Z

Скоро след стартирането Младежката академия за кариера  (МАК) вече се радва на голям интерес от студенти и млади хора в страната. Близо 200 души са се регистрирали в програмата и преминават през курсове за кариерни, дигитални и предприемачески умения в общо 26 обучителни модула, а предстои обученията, предоставяни от МАК и компаниите партньори..

публикувано на 08.12.23 в 16:36
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Разследващите журналисти заслужават подкрепа и обществено признание

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) обяви победителите в конкурса за разследваща журналистика "Червена линия 2023" . Сред рекорден брой от 56 номинации са отличени петима журналисти: Генка Шикерова от „Свободна Европа“ получава специална награда за смелост и постоянство (нова категория). Само за изминалата 2023 г. Шикерова е..

публикувано на 08.12.23 в 15:29

Заработи нова платформа за обяви за работа

Бисер Кунчев е основател и идеен архитект на новата платформа Work Talent , която е част от портала dir.bg. Т я дава възможност на работодателите да се свържат с хора, които имат нужда от работа. По думите му отначало платформата е била за студентски стажове, но след като две години е била такава, вече е направена и за обяви за работа. "През..

публикувано на 08.12.23 в 15:12

Траш метъл групата "Megadeth" с концерт в София

Траш метъл групата Megadeth ще зарадват българските фенове с концерт в София на 15 юни 2024 г., съобщават от Fest Team. Българската столица е част от планираното световно турне на бандата Crush The World Tour. Концертът ще се проведе в зала "Арена София". Билетите влизат в предварителна продажба за членовете на Megadeth Cyber Army на 9 декември в..

публикувано на 08.12.23 в 14:47