Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за частните армии разкрива генезиса на войната

Д-р Христо Тутунаров
Снимка: Радио София

На 25 септември 2023 г. ще бъде представена книгата "Частните армии. Еволюцията на войната". В предаването "Радиокафе" събеседник бе нейният автор – д-р Христо Тутунаров, преподавател в Университета за библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ)

Винаги ли са съществували частни армии, откога ги има, кой ги е създавал?

Ето какво сподели авторът:

"Частните армии не са много популярни в България, поне до войната между Русия и Украйна. Не заради аспектите на нашите въоръжени сили и армия, а по-скоро заради това, че самите частни армии седяха в сянка, това на тях им носеше дивиденти", отбеляза той допълвайки и факта, че те на са били обект на внимание от страна на изследователите, в това число и тези пряко свързани с армията и въоръжените ни сили.

В най-съвременния им план, частните армии съществуват от 1997 година.

"Една американска компания начело с двама бивши барети, американски "тюлени", създават Black Water – емблематична компания, която създава модела на частните военни компании. Някакъв прототип на частни военни компании може да бъде открит и по-назад във времето във Френския чуждестранен легион, в "Гурките" т.е. непалските наемници, които използват Великобритания", посочи Тутунаров.

Френският чуждестранен легион, макар и направен от чуждестранни бойци е част от сухопътните сили на френската армия, докато съвременните частни военни компании нямат официална връзка с държавата и не са част от нея. Но от друга страна възложителите на задачи в частните военни компании идват именно от структури като свързани с отбраната и разузнаването на съответната държава, която ги е наела, а много често и създала, изтъкна той.

По думите му вероятно днес частните военни компании са стотици – колко точно, трудно е да се каже, но големите играчи на "пазара на смъртта" са може би около 20-30 по-емблематични компании, които често се трансформират и сливат една с друга.

От значение е фактът, че ангажиментите, които те поемат и служителите, които наемат се увеличават и изпълнявайки доста широк кръг от задачи, тяхното присъствие на фронтовата линия, а и не само, практически е осезаемо, изтъкна Тутунаров. В някои конфликти, на определени места служителите на частните военни компании надхвърлят по численост националните армии на терен, илюстрира той.

От разговора ще разберете дали "Вагнер" е първата частна военна компания в Русия, какъв е механизмът на действие и международно влияние на частните военни компании. Има ли разлика между частна и наемна военна сомрания, както и какво се крие зад понятието "военен контрактор"?

Освен, че частните военни компании изпълняват чисто военни действия и недотам легални такива, много от тях биват наети от ООН, Европейския съюз, включително и заради това да осигуряват тяхната охрана в различни райони и рискови зони, подчерта д-р Христо  Тутунаров

Книгата "Частните армии. Еволюцията на войната" ще предложи на вниманието на любопитния читател теми за пораждането на конфликтите и генезисът на войната. Освен това авторът се занимава с целия процес по "приватизацията" на войната, различните аспекти във воденето на различните видове война, в това число и хибридна.

Представянето на книгата ще бъде на 25 септември в клуб "Журналист" от 18 часа.

Още интересни аспекти, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18