Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искрен Иванов: Проблеми с политическата стабилност в страната няма. Големият проблем е поляризацията

Искрен Иванов
Снимка: Иван Русланов, БНР

Политическата обстановка у нас не може да се окачестви като неспокойна, колкото е поляризирана, коментира пред Радио София политологът, преподавател и експерт по управление на кризи Искрен Иванов.

„Големият проблем не е стабилността на правителството, защото на този етап не се задават дестабилизиращи тенденции, а по скоро разделението сред политиците и сред обществото. Линиите на разделение са няколко. Първата от тях е свързана с войната в Украйна. Не трябва да подценяваме и това, че в последно време имаме сериозни проблеми с поскъпването на цените. Сега последно и показатели като инфлацията. Най-общо казано – проблеми по отношение на политическата стабилност няма, но големият проблем е тази поляризация, която се наблюдава вътре в обществото между гражданите и между политиците, и не ни позволява адекватно да защитаваме нашия национален интерес“, каза Искрен Иванов.

По думите му, големият проблем с политическата реторика в България е, че много често политиците говорят по начин, който дразни хората.

„За популистите няма да говорим, но ще ви дам два примера. Да вземем левите партии, които постоянно говорят за връзките на България с Русия и какви трябва да са нашите отношения с Русия. Левите партии трябва да се занимават с всичко друго, но не и с Русия. Тяхната задача е да се занимават с качеството на живот на гражданите, правата на трудещите се, социалната справедливост, здравеопазването, социалното осигуряване. По същия начин стоят нещата и с десните партии, които от Костово време насам имат една много рязка реторика, която често е концентрирана основно към хората, които живеят в големите градове, което прави много лошо впечатление на хората, които живеят извън големите градове“, добави преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“.

По отношение на управляващите партии,