Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изследване на Института за пазарна икономика сочи:

Икономическата свобода в България продължава да намалява

Снимка: Институт за пазарна икономика

Продължава да намалява икономическата свобода в България, сочи публикуваното от Института за пазарна икономика изследване “Икономическа свобода по света 2023”. То е проведено съвместно с канадския институт „Фрейзър“ и отрежда на страната ни 43-ото място сред 165 държави и територии.

Миналата година България заемаше по-предни позиции в класацията, основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, каза пред Радио София Зорница Славова от ИПИ.

„Може би трябва да кажем, че пада резултатът на България за втора поредна година и на практика е колкото е бил през 2010 г.“, добави тя.

По думите й е важно в кои компоненти страната ни се справя добре и в кои зле.

„Има компоненти, които са базови, привличат инвестиции и осигуряват по-добра бизнес среда и има такива, които са въпрос на напасване. България има почти максимални оценки за нивото на облагане, за свободата на международната търговия и ниските мита и тарифи, както и стабилността на парите, заради валутния борд“, допълни Зорница Славова.

Тя уточни, че проблемът за България е в един от компонентите, който разглежда правната система и защитата правата на собственост.

„България там има изключително нисък резултат не само в този индекс. Ако в другите области може да получаваме почти 10 точки, колкото е максим