Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица отбелязва 180 години от рождението на Георги Бенковски

Навършиха се 180 години от рождението на българския революционер Георги Бенковски. С рождено име Гаврил Груев Хлътев, той е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание през 1876 година в 4-ти Революционен окръг. Годишнината ще бъде отбелязана в родния му град Копривщица с редица събития.

В предаването "Радиокафе" ставаме част от вълнуващата тържествена атмосфера на Възрожденска Копривщица, чрез прякия репортаж на Боян Бочев. 

По думите му, организирана е прекрасна емоционална програма от текущи събития с помощта на Дирекция на музеите в Копривщица, в лицето на директора г-жа Кунка Неделева, Светлана Мухова – уредник на къщата светиня и музей „Георги Бенковски"  и на целия екип. Заслуга за прекрасните празници в Копривщица има и общината, начело със своя кмет Бойка Дюлгярова и НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев“ с председател Стоян Павлов.

Изключително вълнение и емоции е предизвикал с невероятната си рецитация 9-годишният ученик от Копривщица Цветко Мавродиев.  Духовият оркестър при средно училище „Любен Каравелов" с ръководител Николай Иванов, изпълняват химна на град Копривщица „Хубава си моя горо“. А кулминацията на тържествата от вчерашния ден настъпва с тържествената музикална програма на Гвардейския представителен оркестър и оркестрите на военно въздушните и специалните сили,. Финалът е белязан от светлинния спектакъл изработен от екип на Емил Михов, съпътстван от сценария на проф. Симеон Венков и незабравимите гласове на Копривщица – актьорите Георги Гайтанников и проф. Петър Петров.


Празничната програма продължава и днес, в Деня на Независимостта.

С парад на военните униформи от Първото Българско Царство до Втората световна война „България през вековете“. Парадът се провежда вече 14 години, уточняват от Дирекция на музеите в града.  Чрез старанието на хората от клуб „Традиция“, които работят на място в Копривщица са се постарали да ушият и възстановят, чрез това което е известно от исторически сведения и анализи, как са изглеждали дрехите на първите ни владетели.

Специално ще бъде отбелязан възстаническият период на Априлци от 1876 година. Ще бъде пресъздаден образът на легендарния войвода Бенковски от младеж, облечен в неговата униформа.

Ще има и няколко прожекции.

Днес, в 17 и 19 часа в читалищния салон в града е премиерата на филма "Записки по едно предателство" на режисьора проф. Георги Дюлгеров - филм, който е вдъхновен от мемоарната книга „Записки по българските въстания“ по Захари Стоянов.  

В събота, 23 септември отново в НЧ “Хаджи Ненчо Палавеев“ гр .Копривщица ще се излъчи документалният филм "Князът Бенковски“ на проф. Симеон Венков, проф. Петър Петров и незабравимия копривщенски актьор Георги Гайтанников.

Чуйте отзвук от празничната атмосфера в репортажа на Боян Бочев.




По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45