Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Яна Алексиева
Снимка: БГНЕС

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията.

"Нашата организация се занимава с подкрепа на родителството и в този смисъл всички възрасти са ни интересни. Но все пак, честно трябва да кажем, че училищната възраст и децата между първи и 12 клас са наистина нашият фокус", отбеляза тя и добави, че този период на съзряване е един от най-интересните.

"Учителите със сигурност биха могли дали в хартиения му вариант, който имаме в момента, дали в онлайн варианта му, който ще намерят на сайта на Асоциация "Родители" да го споделят с родителите. Защото това, което ние през годините виждаме е, че когато учителят предостави на родителя материал и каже това е нещо интересно, което може да погледнете, би било любопитно за вас, родителят има една идея много повече доверие, отколкото ако просто му попадне", посочи Алексиева.

Тя отбеляза, че в наръчника се засягат теми като свободата, партньорството, уважението, разговорите с детето. Те са ключово важни, защото всичко това помага на младия човек да порасне по-успешен. При създаването на четивото са били направени две фокус групи с родители, благодарение на които са конкретизирани темите включени в него.

"Много често излизаше темата за контрола, доколко трябва да контролираме детето си и доколко границите са вече такива, че то може да ни каже, че нещо няма да направи, че ще направи, че има своето мнение и как да реагираме като родители в такива ситуации. Една от основните и първи теми е за бурята от емоции, защото наистина тийнейджърството е съпътствано от всичките тези крайности в емоциите", отбеляза психологът.

По думите й колкото един млад човек е по-ангажиран, чут и зает с любими неща с повече доверие в семейството си, той толкова по-лесно ще премине през това и няма да се чувства сам. Основните послания са доверието, разговорът с младия човек, уважението на неговите искания, свобода и интереси.


Дни преди началото на новата учебна година от Асоциация "Родители" призоваха за въвеждане на едносменен режим в българските училища. Относно предложението Алексиева каза:

"Големият проблем е, че въпреки, че излиза статистика, че вече много от училищата са преминали на едносменен режим, важното е да се замислим колко ученици са на едносменен режим. Не колко училища."

Тя уточни, че качественото образование не се корени само в това да се изучават основните предмети, а включва цялостното преживяване в училище, средата и спокойствието. Ранното ставане поставя децата в състояние на стрес.

"Едносменният режим е ключово важен. И след като го има, е много важно да помислим в самия режим вътре как се структурира качествено процесът на учене така, че да нямаме от същото, но в едносменен режим", каза Алексиева. Тя допълни, че едносменният режим не е само за децата, но е и за учителя.

Относно това, че Министерството на образованието се е отказало от идеята за намаляване на домашните, които се дават на учениците Алексиева каза:

"За мен донякъде отказът е логичен, докато нямаме истински разговор. И още по-логично беше питането и апелът на родителите да се намалят домашните. Не трябва да звучи високопарно, но то пак е до визията и какво искаме от тези деца. Какво искаме те да научат и дали количеството на домашни е гарантиращото равенство на успех след това. За съжаление виждаме наистина претрупани деца, които вместо да си пишат домашното и това да води до някакви невероятни знания имаме демотивация в тях."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13