Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наръчник за тийнейджъри" в помощ на родителите

Яна Алексиева
Снимка: БГНЕС

Асоциация "Родители" издаде "Наръчник за тийнейджъри", който официално ще бъде представен на 27 септември 2023 г. в Национална галерия "Квадрат 500". Четивото съдържа насоки за всички родители, чиито деца преминават през нелекия период на тийнейджърството. Подробности разказа Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на асоциацията.

"Нашата организация се занимава с подкрепа на родителството и в този смисъл всички възрасти са ни интересни. Но все пак, честно трябва да кажем, че училищната възраст и децата между първи и 12 клас са наистина нашият фокус", отбеляза тя и добави, че този период на съзряване е един от най-интересните.

"Учителите със сигурност биха могли дали в хартиения му вариант, който имаме в момента, дали в онлайн варианта му, който ще намерят на сайта на Асоциация "Родители" да го споделят с родителите. Защото това, което ние през годините виждаме е, че когато учителят предостави на родителя материал и каже това е нещо интересно, което може да погледнете, би било любопитно за вас, родителят има една идея много повече доверие, отколкото ако просто му попадне", посочи Алексиева.

Тя отбеляза, че в наръчника се засягат теми като свободата, партньорството, уважението, разговорите с детето. Те са ключово важни, защото всичко това помага на младия човек да порасне по-успешен. При създаването на четивото са били направени две фокус групи с родители, благодарение на които са конкретизирани темите включени в него.

"Много често излизаше темата за контрола, доколко трябва да контролираме детето си и доколко границите са вече такива, че то може да ни каже, че нещо няма да направи, че ще направи, че има своето мнение и как да реагираме като родители в такива ситуации. Една от основните и първи теми е за бурята от емоции, защото наистина тийнейджърството е съпътствано от всичките тези крайности в емоциите", отбеляза психологът.

По думите й колкото един млад човек е по-ангажиран, чут и зает с любими неща с повече доверие в семейството си, той толкова по-лесно ще премине през това и няма да се чувства сам. Основните послания са доверието, разговорът с младия човек, уважението на неговите искания, свобода и интереси.


Дни преди началото на новата учебна година от Асоциация "Родители" призоваха за въвеждане на едносменен режим в българските училища. Относно предложението Алексиева каза:

"Големият проблем е, че въпреки, че излиза статистика, че вече много от училищата са преминали на едносменен режим, важното е да се замислим колко ученици са на едносменен режим. Не колко училища."

Тя уточни, че качественото образование не се корени само в това да се изучават основните предмети, а включва цялостното преживяване в училище, средата и спокойствието. Ранното ставане поставя децата в състояние на стрес.

"Едносменният режим е ключово важен. И след като го има, е много важно да помислим в самия режим вътре как се структурира качествено процесът на учене така, че да нямаме от същото, но в едносменен режим", каза Алексиева. Тя допълни, че едносменният режим не е само за децата, но е и за учителя.

Относно това, че Министерството на образованието се е отказало от идеята за намаляване на домашните, които се дават на учениците Алексиева каза:

"За мен донякъде отказът е логичен, докато нямаме истински разговор. И още по-логично беше питането и апелът на родителите да се намалят домашните. Не трябва да звучи високопарно, но то пак е до визията и какво искаме от тези деца. Какво искаме те да научат и дали количеството на домашни е гарантиращото равенство на успех след това. За съжаление виждаме наистина претрупани деца, които вместо да си пишат домашното и това да води до някакви невероятни знания имаме демотивация в тях."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работна група ще решава проблема със свободно пасящите коне в ж.к. "Връбница" 2

Проблемът със свободно пасящите коне в ж. к. „Връбница“ 2 е много голям, признава кметът Румен Костадинов. Пред Радио София той обясни, че няма кой да прибере животните. „Това би следвало да е задача на „Екоравновесие“, но те нямат техническата възможност да се справят с това нещо. Доколкото ми е известно в Столичната община в момента има..

публикувано на 17.06.24 в 10:07

Паркиране в тревни площи или паша за животни в ж.к. "Връбница" 2

Недоволство сред живеещи в ж.к. „Връбница“ 2 от паркирали в тревните площи около блоковете с номера от 604 до 606, провокира сутрешният екип да провери дали това е факт. Вместо спрели коли в поляните наоколо, попаднахме на пасящи коне. Някои от жителите на блоковете споделят, че това е проблем, с който се опитват да се справят от години. Подробности..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 30°

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около 30°. В планините ще е предимно..

публикувано на 17.06.24 в 07:35

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10