Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов Симфоничен Оркестър с Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич

С Музика за струнни от Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич започва фестивала на Нов симфоничен оркестър 

Шестото издание на фестивала Царско село се открива днес с Музика за струнни в изпълнение на Нов симфоничен оркестър в камерен вариант. Целият фестивал е под патронажа на Н.П Мачей Шимански, посланик на Полша в България. „Полската нишка“ може да бъде открита във всяка от програмите, а третият концерт (на 27.09) е на клавирния квартет Метрополис от Катовице.

Интересни детайли от предстоящия фестивал разказа за Радио София Дора Димитрова, която е концертмайстор на Нов симфоничен оркестър:


Нашият концерт тази вечер е само с творби, които винаги много сме искали да свирим. От малки всички ние изпълняваме определен кръг композитори и известни произведение и като пораснем, търсим нови посоки, нови звучности, не така често изпълнявани композитори. Така е с полската композиторка Грацина Бацевич, чиято музика е прекрасна и толкова разпознаваема, стига веднъж да се докоснеш до нея“ – споделя тя и си припомня първата си среща с музиката на Бацевич. Иначе първата творба в програмата е втората част от Петия от Шест концерта за секстет на Жан-Филип Рамо. Следва Карло Джезуалдо, който е изумителен – творил е през XVI век, а хармониите, които използва, се появяват едва в XIX век, малко е да се каже, че е бил новатор,