Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

УНСС стартира с подобрения в учебната инфраструктура

Снимка: УНСС

Как университетите ще започнат новата учебна година, какви са програмите и промените в УНСС. Подробности разказа проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство.

"Има някои неща и в учебния процес - по-голяма дигитализация, много повече дигитални услуги за нашите студенти, опашките пред гишетата почти изчезнаха. Има възможности за плащания по всякакъв начин. Изобщо гледаме да улесним живота на студентите за да учат повече и подобряваме материалната среда и учебната база. Едно от нещата, които ще открием официално съвсем скоро, една част от него работи е фотоволтаичният парк на УНСС. В момента имаме 6 зарядни станции и с този фотоволтаичен парк мисля, че ще може да ги поддържаме доста добре", каза той.

По думите му паркът е направен с инвестиция от 3 млн. лв., като разходът се изплаща през икономиите от електроенергия. Той се намира на паркинга на университета и на плоските покриви, като по този начин не се отнемат тревните площи. Мощността му е 800 kW, което покрива около 60% от нуждите на учебното заведение. Освен това е извършен ремонт на университетската библиотека. Относно това къде се намира УНСС спрямо други университети той каза:

"Дигитализацията е много хубаво нещо, но трябва да отделяме внимание и на кибер сигурността, защото ние сме наистина много дигитализирани. С електронни студентски книжки, с електронни протоколи, с електронни главни книги. Много от процесите, които съществуват в университета също са дигитални - плащания на такси, настаняване в общежития... Представете си ако това бъде атакувано какво ще се получи в крайна сметка."

Проф. д-р Димитров отбеляза, че има няколко магистърски програми свързани с изкуствения интелект, а някои от програмите по счетоводство, финанси и логистика са на английски език и са международно сертифицирани.

"Ние се стараем да осигурим добри перспективи на нашите студенти и те да могат да се възползват от тях. Наистина, към това ги и стимулираме и университетът става все по-интернационален", каза проф. д-р Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 01.12.2023: Започна Световната среща за климата на ООН в Дубай

В петъчния ден от седмицата фредаването "Форум" ще бъде с коментаторите Петко Желязов и Мартина Стефанова. Мартина Стефанова - предприемач, продуцент, мениджър, журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения. Съосновател и изпълнителен директор на фондация "ДОМА Арт" и създател на..

публикувано на 01.12.23 в 20:39
снимката е илюстративна

Как Столична община решава проблема с бездомните хора през зимата

Един от проблемите през зимните месеци е този с бездомните хора в столицата. От Столична община са заявили, че през последните години са предприети мерки, с които значително са ограничили лицата, които остават на улицата. Служители на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в кв. "Захарна фабрика" целогодишно правят обходи по улиците на..

публикувано на 01.12.23 в 19:47

Навършват се 40 години от откриването на вируса на ХИВ

1 декември е обявен за Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. На тази дата през 2023 г. се навършват и 40 години от откриването на вируса на ХИВ. Какви са предизвикателствата пред света и България? Какво ще се случва на Седмата национална конференция по темата, която се провежда на 1 и 2 декември, подробности разказа доц. Ивайло Алексиев, ръководител..

публикувано на 01.12.23 в 18:46

Хиподил, Ревю и Милена, Кольо Гилъна и Нова Генерация ще излязат с концерт на една сцена

Светльо Витков от група "Хиподил" бе гост в предаването "Добър вечер, София", за да разкаже за съвместен концерт с известните групи от 80-те и 90-те години – Хиподил, Ревю и Милена, Кольо Гилъна и Нова Генерация. "Свири ни се, а и тези 4 банди заслужават най-голямата сцена в България", сподели той. Според него събитието ще е неповторимо,..

публикувано на 01.12.23 в 17:56

Какво е влиянието от използването на изкуствения интелект

Изследване сред над 200 бизнес организации в България и Германия от 10 сектора показва какво е влиянието от използването на изкуствения интелект. То е озаглавено "Приложение на генеративния изкуствен интелект в корпоративна работна среда" и е проведено през периода септември-октомври 2023 г. Цели на проучването е: Да установи до..

публикувано на 01.12.23 в 17:34

Сборникът "Радомирски истории" - 33 предания и легенди от 17 населени места в Радомирско

В предаването "Ритъмът на столицата" представяме сборника "Радомирски истории", който разказва 33 предания и легенди от 17 населени места, намиращи се на територията на Община Радомир. Сборникът е част от по-голям проект на Фондация "Солидарност в действие", който цели опазване на местното устно културно-историческо и фолклорно наследство,..

публикувано на 01.12.23 в 16:39
Христо Панчугов

Липсва на политическа воля за предсрочни избори

Коментар на събитията от изминалата седмица в ефира на Радио София направи политологът Христо Панчугов. По думите му в Парламента липсва желание, в която и да е политическа формация да се предизвикат предсрочни избори. Това е от една страна, а от друга няма алтернативна формула на управление. "Нежеланието да се подреди този процес,..

публикувано на 01.12.23 в 16:07