Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 26 септември в галерия "Средец" от 18 часа

Изложба ще представи изявени творби на победители в четвърти Национален конкурс за графика - класически техники

Снимка: Галерия "Средец"

На 26 септември в Галерия "Средец" ще се открие изложба, на която ще бъдат представени победителите от четвърти Национален конкурс за графика – класически техники.

Националният конкурс се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира български автори до 40-годишна възраст, работещи с класически графични техники. 

Конкурсът е разделен на 2 категории - творби на ученици до 18 годишна възраст и на творци от 19 до 39-годишна възраст. Организатори са сдружение "Култура, спорт и здраве МЛ" и галерия "Графикарт" в лицето на изявения български график Людмил Георгиев, под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на галерия "Средец".

 В предаването "Радиокафе" повече за мащабното събитие разказа самият Людмил Георгиев.

"Всичко опира до желание и до един приятелски колектив, винаги готов да съдейства, за да могат нещата да бъдат физически и логистично свършени. Защото работата не е само за един човек, винаги са нужни съмишленици, а ние имаме желание, съмишленици и средства, затова се насочихме към графичния кръг на галерия "Графикарт", тъй като сме много тясно свързани с графиката, тя е нашата любов и затова сме с насоченост към младежите, които се занимават с тази трудна професия", сподели Георгиев.


Една подобна изява цели да ги стимулира, селектира и да се уверят, че да се занимават с графика не е чак толкова безсмислено, както се установява напоследък, уточни той.

"Идеята на конкурса, от създаването му преди 8 години беше не само да популяризираме българското съвременно графично изкуство, но и да стимулираме младите автори в работата им с класически графични техники. Фактът, че и тази година получихме над 50 заявки за участие и от тях определихме почти половината за финалисти е доказателство, че все повече артисти виждат своето бъдеще в класическата графика", отбеляза той и допълни:

"Творбите, които разгледахме с журито показват силното личностно присъствие на художниците и различната им интерпретация на заобикалящата ни действителност."

Тази година има широко разнообразие на използваните техники, има няколко интересни цветни литографии, а за първи път в конкурса участва и графична инсталация.

У нас не са много хората, които се занимават с графика, това е една специалност, която е много трудоемка и неблагодарна най-вече като пазар, твърди графикът.

"В България хартията не се уважава, мога да го кажа най-категорично и поради тази причина хората, занимаващи се с графика не са много. Ако стесним възрастовата граница съвсем ще намалим желаещите да участват", посочи той.

"За мен, приятна изненада са учениците, които проявиха сериозен интерес към конкурса и показаха, че не бива да подценяваме таланта на най-младото поколение творци в България и че не се страхуват да творят в област, която губи своята популярност като класическата графика, но която е основополагаща за всички направления в изкуството. Още повече, че използването на класическите графични техники не е лесна работа и се изисква смелост, упоритост и много търпение, за да достигнеш до крайния резултат на творбата", казва графикът Людмил Георгиев, инициатор на конкурса.


Първите трима победители сред учениците от приложните училища от цялата страна, които се борят за награда ще получат годишни стипендии осигурени от Министерството на културата. Стипендиите се предоставят при условията и по реда на "Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби". За втората категория участници от 19 до 39 г. възраст наградите са парични - първа награда – 2000 лв., втора награда – 1000 лв., трета награда – 700 лв. Първа награда е съпроводена и с бронзова пластика, дело на скулпторката Лора Пармакова.

Финалистите на конкурса са 26, а победителите в Националния конкурс досега са: Иван Матеев, Зоран Мише, Васил Колев, Гергана Рахнева, Елия Иванова, Александър Лазарков, Никол Нешева (2021 г.)

"Нашата мисия е да възпитаваме, да показваме, също и и да съдействаме в избора на хората, които искат да закупят качествени творби", каза още Людмил Георгиев. 

Чуйте още  от разговора на  Големинова Лили в звуковия файл. 

Всички желаещи да видят селектираните творби могат да го направят от утре, 26 септември, до 12 октомври в галерия "Средец".

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00