Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Агата Манолова:

Който създава, е незаменим. Инженерите от ТУ-София са такива

Учебната година беше официално открита и в най-големия технически университет не само в страната, но и в региона – този в София.

В момента там учат около 11 000 души - включително и от чужбина, от които 1500 новоприети.

Почти 80 години вузът задава стандартите за висшето техническо образование и научни изследвания, а от скоро като пълноправен член на изграждащия се Европейски технологичен университет заема достойно място в европейското образователно и изследователско пространство.

„Гордеем се, че нашият университет е №1 във всички области на инженерните науки в България. Студентите завършват, работещи и то на високи позиции в големи компании. Запитвания и търсене от фирмите има още от втори-трети курс“, отбеляза пред БНР-Радио София доц. Агата Манолова, зам.-декан по учебната дейност на Факултет „Телекомуникации“ в ТУ-София.

През последните 2 години всички програми са обновени и са предвидени достатъчно много часове по практика. От втори курс студентите могат да обикалят компаниите партньори.

Манолова обърна внимание, че първите 2 учебни години за студентите са изпитание, защото учат основополагащи дисциплини, сред които е и висшата математика.

„Казвам на колегите, че без този предмет няма как да стигнат до 5Gтехнологиите и виртуална и добавена реалност.“

В момента в ТУ-София текат процедури по акредитация на няколко програми за дистанционно и електронно обучение, въпреки че и по време на пандемията се потвърди мнението, че „инженер онлайн не се става“.

През последните 4 години научноизследователската дейност се засили неимоверно много, подчерта още доц. Манолова. В изградените два центъра за върхови постижения са въведени най-новите хардуерни и софтуерни технологии.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и медицината

Наближава крайният срок за участие в конкурса за студенти по медицина за есе по темата "Ще остави ли изкуствения интелект лекарите без работа?" Това е второто издание на наградите "Александър Дърводелски", а формата на получаване на есетата и оценяването останат същите, съобщават от Център за защита правата в здравеопазването. Паричните награди..

публикувано на 21.05.24 в 17:30
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31