Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център Кристо и Жан-Клод отваря врати в Габрово

Снимка: Fb/Център Кристо и Жан-Клод, Габрово

От 18:00 ч. на 6 октомври до 18:00 ч. на 8 октомври 2023 г. в Габрово отваря врати Център Кристо и Жан-Клод. Той се помещава в бившия Текстилен техникум, като тридневното събитие ще бъде с участието на Владимир Явашев, директор "Операции и проекти", Кристо и Жан-Клод. За стълбата в изкуството и прехода между 20 и 21 век разказа художникът Стоян Дечев, който участва в инициативите по обособяването на арт пространството.

Той вече е направил инсталация върху част от сградата на новия център за изкуства. По думите му задачата е била т. нар. "намеса в публична среда" и това е продължение на  поредица от събития започнали в края на август и свързани с Фестивала на реките в Габрово. Дечев сподели, че когато той е пристигнал, сградата на бившия Текстилен техникум е бил много занемарена.

"Художникът, който иска да използва вече съществуващата среда трансформирайки я показва, че изкуството всъщност се занимава точно с реакцията към съществуващото, а не е просто самоцел. Моята задача беше също такава, да потърся връзка със самата сграда така, както проектите на Кристо и Жан-Клод винаги са били свързани с архитектурната среда и взаимодействието с нея. По същия начин аз също се опитах да бъда в контакт с нещо вече съществуващо и да го трансформирам", поясни артистът.


Според думите му инсталацията представлява огъната стълба, която се вие по фасадата на сградата, а някои от нейните части са близо до зрителите. Така те могат да усетят масата и тежестта на това, което се случва на покрива. През нощта тя е осветена и на фона на тъмната сграда може да бъде акцент в публичната среда на града. По темата се включи и Маргарита Доровска, директорка на Център Кристо и Жан-Клод:

"Това е една прекрасна дългогодишна идея, зад която стоят много хора и много енергия. Появява се преди повече от 30 години като предложение на страниците на местния вестник. В града ни трябва постоянна изложба на Кристо и Жан-Клод и както казваме - криволичи, затаява се, забавя се, ускорява се. Малко като проектите на Кристо и Жан-Клод, но от няколко месеца имаме сграда, имаме артrсти, които имат ателиета в центъра. Имаме доста идеи, предстои ни архитектурен конкурс и сега този уикенд, петък, събота и неделя Център Кристо и Жан-Клод отваря врати само за три дни."

Тя каза още, че Владимир Явашев е отбелязал, че сградата има огромен потенциал и, че трябва да се проведе архитектурен конкурс за нейното реновиране. Какво да се очаква от програмата:

-  Изложби, посветени на проектите на Кристо и Жан-Клод и детството на Кристо в Габрово;

-  Отворени студиа - вече има група от великолепни артисти и дизайнери, творящи в Центъра;

-  Синтез на кръпките - звукова инсталация, разположена в зали, стаи, кътчета и пролуки в сградата; автори - Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов-Елби

-  Работилници - ще бъде построена мастаба - умален модел на Мастабата, от тенекиени кутии;

-  Филми, посветени на емблематични проекти на Кристо и Жан-Клод;

-  Поп-ъп магазин за лимитирани издания;

-  Партита и DJ сетове;

-  Инсталации и скулптурни обекти в пространството около Центъра Кристо и Жан-Клод и Музея на хумора и сатирата на Невена Екимова (2021), Стоян Дечев (2023), Ханс Хамъндс, Пиа Рогнес (2023) и Мартин Пенев (2023).


"Нещо, което е боклук, което смятаме за излишно, за грозно в един момент, когато се смени контекстът се превръща в център, в смяна на самия смисъл. По същия начин аз исках да смени представата си от грозно и зловещо, от смачкан куб желязо към нещо, което може да изненада публиката", каза Дечев.


Маргарита Доровска посочи, че българската културна политика напоследък се сблъсква с идеята за център и първият такъв е "Топлоцентрала":

"Нашият показ е повече в полето на визуалното изкуство. Съвременно изкуство и едновременно с това много интердисциплинарна работа, която включва архитектура, дизайн, инженерство, екология, в някакъв смисъл занаяти, които човек прави с ръцете си, но не традиционни занаяти. Всичко това някак си стъпва на разопаковането на проектите на Кристо и Жан-Клод, защото те включват в себе си много различни видове знания и експертиза. И точно тази амалгама от сътрудничества е изключително интересна за нас."

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13