Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уча за да знам и тренирам за да мога.

3
Асен Банков и Марая Иванова
Снимка: радио София

Радиокафе гостува на Държавното спортно училище "Генерал Владимир Стойчев". Започваме с директора, световният шампион по самбо Борис Борисов:

"Навършваме 50 години и сме правоприемник на "Олимпийски надежди". Имаме 10 олимпийски медалисти (изброява ги - б.р.). От учебната 2022/3 сме иновативно училище. Обучението е двуразово - учебен процес и тренировки. Кандидатстването е в два етапа. След завършването, може да се работи като помощник-треньор. Имаме студенти в НСА, СУ, МУ. Дипломите ни са като на НПМГ или Втора немска. Трудно е, има и деца, които не издържат натоварването и напускат, но тези, които остават, се справят много добре."

Оказва се, че проблем е намирането на спортна база за всички дисциплини, изброени от директора. Според него, дългосрочно решение би било прехвърлянето на спортните бази към училището. Г-н Борисов разказва и за своята спортна кариера, и за достойнствата на патрона на училището, Генерал Стойчев. Стремежите на директора:

"Искам да променя мотивацията на служителите, а и децата да получат достойно образование, това им е калявка. Цената на успеха е висока."

Следва зам-директорката по спортната дейност Виолина Симова:

"Основната ми дейност е да контролирам учителите по спорт и треньорите. Следим всичко свързано с тренировъчния процес. На родителските срещи говорим за дисциплината и успеха. Смея да твърдя, че спортът много помага учениците да се държат добре и да проявяват самоинициатива.

Възстановява се олимпийското звено. Навлязоха нови дигитални методи на обучение, което помага учениците в националните отбори, които непрекъснато пътуват. Спортът е продължителен натоварващ процес, който изисква силна мотивация."

Мила Кьосева е шампион и учител по волейбол:

"Израсла съм в друго време, точността и отношението към работата е много важно. Не съм тръгвала с план да ставам шампион. Една тренировка тогава беше 2-3 часа. Шампион не се става лесно, не може да се предвиди. Няма рецепта. Васил Симов е треньорът, който ми е дал много и в спорта, и в живота.

Опитваме се да предадем от нашия опит. Първо е комуникацията. Първо - убеждения, после - наказания. Ако стигна до там, то е групово. От 15-16 годишни става по-лесно. Детето само ще си намери пътя."

Мариета Александрова, учител по история, поема щафетата:

"Всички работят тук с удоволствие и страст. Стажът ми е към 30 години. Децата имат изострено чувство за справедливост и понасят наказанията, като са заслужени. Те са със спортен дух. Ще се учудите как спортисти могат да рисуват и моделират хубаво. Всяка година рисуват поздравителни картички с образа на генерал Стойчев. Той е създател и на бойните изкуства в България, малко хора го знаят. Доживява до 98 години. Казва "човешкият дух може да победи съдбата.

Тази година работим по съвместен проект с МО, НВИМ и Съюза на ветераните - надявам се за изнесени уроци, които са трудни при нашия дневен режим. Тестовете малко ограничават нещата и не дават възможност учениците да разказват."

Финалът е с учениците Асен Банков и Марая Иванова:

Асен е 10 клас, джудо и самбо: "Много съм щастлив, че съм тук. Трябва да си много дисциплиниран, имаш ли желание, има и начин. По-уверен си, отиваш да печелиш и да мачкаш! Учителите много добре ни разбират и помагат, градим само нагоре и напред. При мен баща ми бе главният фактор да дойда тук. На НВО по български имах 88 точки, по математика - 93. Важно е спортистите да са интелигентни. Има клише, че са тъпи, ама не е така. Искам да стана олимпийски шампион и след това да завърша право. Желая да стана адвокат - много ми харесва как защитава хората. Щастието е да имаш хора, които обичаш, останалото е бонус."

Марая е 11 клас: "Ако си в друго училище, тренировките отиват на заден план. Винаги има нови трудности. Приятно е да се учи тук. И при мен баща ми бе причината да дойда тук. Треньорите много ми помогнаха. Мисля да продължа в НСА. Много е важно да имаш мотивация и постоянство. Мечтая за истински успехи."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна активния период на летния туризъм

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

България ще бъде представена на "World Paella Day Cup 2024"

За първи път България ще има представител на Световната купа по паеля "World Paella Day Cup 2024" . Научихме от сънародника, който ще ни представял в събитието – Николай Тодоров-Ник, който сподели, че кампанията върви изключително добре, а нейният първи решаваш етап ще приключи на 25 юни. "Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването..

публикувано на 20.06.24 в 14:55

Доброволци с достъп до космическия телескоп TESS помагат на астрономията

Българският астроном към NASA и института SETI д-р Веселин Костов е в София и тази вечер ще изнесе лекция, в която ще представи възможностите на космическия телескоп TESS. Ще обясни как може хора, обичащи науката, да използват данните от апарата и да помагат в анализирането им, да допринесат за откриването и изследването на нови екзопланети...

публикувано на 20.06.24 в 14:20

Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience 2024“

От 12 до 14 юли, за пореден път Кюстендил ще бъде домакин на фестивала “Хисарлъка Expеrience“. Посетителите могат да се насладят на концерти, изложби, базар за творци със занаятчийски изделия и кулинарни щандове. Пред Радио София събитието представиха Митко и Yana. „Общината реши да инвестира в това начинание, ние също и време, и..

публикувано на 20.06.24 в 13:39
В София има и кътчета като парк

Какво е лятото в София?

Горещините днес напомнят за настъпването на астрономическото лято. Столичани обаче не са единодушни в оценката си за лятото на София. За някои то е непоносимо горещо, за други – прохладно (зависи с кой друг град сравняваш), за трети – шумно и мръсно. Има и нечерногледи – признават, че в столицата има какво да правиш, къде да отидеш,..

публикувано на 20.06.24 в 13:15
Саркис Балтаян

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя си от Пловдив до Калифорния

На 22 юни официално ще бъде открит Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който е на крачка от 100-годишнината от онези първи летни концерти, поставили началото на фестивала. На пулта пред Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна ще бъде главният диригент на Радиооркестъра Константин Илиевски, а солист – българският пианист,..

публикувано на 20.06.24 в 13:02
Денислава Велкова (в средата)

Денислава Велкова: Социалните мрежи са неподозирана сила

Денислава Велкова е млада и талантлива, популярна с качественото съдържание, което споделя в социалните мрежи. Познаваме я и от известен реалити формат. При гостуването ѝ в “Добър вечер, София" тя  сподели своята гледна точка за ползите и вредите в социалните мрежи, за влиянието, което те оказват върху качеството на живот, както и защо и..

публикувано на 20.06.24 в 12:57