Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Рашкова е първата българка стигнала 50 м дълбочина на един дъх

Снимки: Daan Verhoeven

 В поредното издание на „Спортна среща“ Силвия Рашкова разказа за своите 4 национални рекорда в дълбочинното гмуркане и стана първата българка слязла на 50 метра под водата.

Тя не скри вълнението си от още нестихналите емоции покрай 10-дневното "Freedom Depth Competition AIDA 2023", провело се в Ларнака, Кипър от 10 до 13 октомври.

4 дни, 4 бели картона и 4 национални рекорда в свободното гмуркане при жените в 3 дисциплини за Силвия Рашкова.

„Състезанието беше изпълнено с всякакви емоции, идеята да се запиша най-накрая на дълбочинно състезание дойде сравнително скоро, може би преди около 2 месеца и всъщност, колкото и странно да звучи, аз не съм се готвила за състезанието, защото нямах време“, сподели тя. Стартирала е изключително предпазливо, макар че такива дълбочинни обиколки прави отдавна.

Ето кратка информация за дните в състезанието, в които нашето момиче отбеляза своите рекорди:

Ден 1: Постоянен баласт с 2 плавника (CWTb) - 42 метра дълбочина на един дъх, с 2 плавника; първи национален рекорд 

Ден 2: Постоянен баласт (CWT) - 45 метра дълбочина на един дъх с плавници (разрешено е с моноплавник); втори национален рекорд 

Ден 3: Свободно потапяне (FIM) - 49 метра дълбочина на един дъх чрез издърпване с ръце по въже; трети национален рекорд 

Ден 4: Постоянен баласт с 2 плавника (CWTb) - 50 метра дълбочина на един дъх, с 2 плавника; четвърти НР, подобрение на първия

Тук поясняваме важна подробност - бял картон се дава, когато няма направени грешки при гмуркането и излизането и всичко е изпълнено успешно. В Кипър, Ларнака, мястото където се е провело състезанието е имало прекрасни условия, прозрачна вода, казва Силвия. Тя разкри, че за нея е било особено важно да стартира с бели картони.


„Когато отидох, трябваше да започна с една тренировка, тъй като всички атлети имахме право на един тренировъчен ден“, посочи тя. Поради лошото време тренировката е била отменена.

„На състезанието за мен имаше притеснения, защото то ми беше първото състезание и беше ново и различно нещо и няма общо с това просто да се гмуркаш някъде в морето, стартирах доста предпазливо с 42 метра, които правя от много години, но всъщност това беше гмуркането, което ми донесе най-много емоции, тъй като беше първият рекорд“, каза още Рашкова.

Тя решава да се пребори за рекорди и в другите дисциплини.

„Продължих с второ гмуркане на 45 метра - отново успешно, трето на 49 метра - отново успешно. След контузия тя се гмурка отново, този път на 50 метра

„Беше много интересно като усещане, защото това е промяна на цифрата, което е много различно, при нас всеки метър е важен“, отбелязва лекоатлетката.

По думите ѝ, за свободното гмуркане е важно да се знае, че всичко се прави на един дъх.

„Ние не дишаме под водата, поемаме си въздух на повърхността и продължаваме надолу, като предварително обявяваме на колко метра ще слезем, това е специфичното за състезанията“, поясни тя и допълни, че за да се зачете едно гмуркане за валидно, трябва да се достигне съответната дълбочина, иначе следват наказателни точки.

Гмуркането на 50 метра се осъществява в любимата ѝ дисциплина, гмуркане надолу с 2 плавника, което е не само рекордно, но я прави първата българка, слизала на 50 метра под водата.

Освен спортната страст към гмуркането, Силвия се занимава и с много други различни неща: преподавателска дейност, пирография допълнително практикува и други спортове.

За успеха е много важен балансът и да намерим правилния подход, изтъкна тя.

За да можем да практикуваме свободното гмуркане е добре да бъдем максимално релаксирани, а за тази цел трябва да си създадем пространство, в което да бъдем, категорична е Силвия Рашкова. "На първо място съм преподавател, след това и състезател", заяви тя

 Тя обеща за в бъдеще да продължи с подобряване на рекордите си. Чуйте още от разговора с нея, в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“ , в който са включени всички сфери на изкуството. Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно. „Тогава решихме да направим..

публикувано на 08.05.24 в 13:32
Доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Добрата среда е условие за успех в ученето и работата

Бъдещето е на тези професии, които доставят такова удовлетворение на хората , че да са готови да си плащат да ги упражняват. Казват, че академичната общност има свободата да си избере които 18 часа от денонощието си поиска за да си върши ангажиментите. С тези думи между бъдещето и настоящето започна гостуването в БНР-Радио София доц...

публикувано на 08.05.24 в 12:07
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11
Диана Русинова

Диана Русинова: Да се възстанови последната законна организация на движение по бул. "Партиарх Евтимий" и "Витоша"!

Някои експерти по движение по пътищата са в потрес от проекта за реорганизация на движението по бул. "Партиарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен" . " Не сме против велосипедните алеи и София да се развива като екологично чист град. Не мисля и че по-трудното за някои паркиране назад е проблем. Лошото е, че хора, които дойдоха на власт с..

публикувано на 08.05.24 в 09:16