Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят ли напрежение електронните рецепти?

Снимка: Радио София

Въвеждането на електрони рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и електронните извинителни бележки за учениците внесе напрежение и дискомфорт. Лекари и фармацевти взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От Българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките, а Сдружението на общопрактикуващите лекари се обяви срещу генеричното заместване на лекарства в аптеките. Подробности по темата разказаха д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и Светослав Крумов – главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Д-р Николова каза, че понякога не е възможно да бъде издадена електронната рецепта по една или друга причина и това, за което лекарите апелират е, да има изключения, в които да може да се издават бели рецепти.

"Това, за което ние говорим е, че трябва да има преглед. Защото в последно време остана малко в пространството. Ами те се издават електронно през приложението. Как се отразява прегледът на този пациент? Той прегледан ли е? Ако щете и фармацевтите имат тази борба така, както и ние, защото тук сме единомишленици, че трябва да се спре антибиотичната резистентност. Но съгласете се, че това нещо трябва да бъде осъществено, назначената терапия трябва да бъде след преглед и ако щете дори след някакви изследвания", заяви тя.

Крумов отбеляза, че когато започне да се прави иновация, първото нещо, което се случва е естественият отпор в системата. До момента старият начин е водел до неправилна употреба на лекарства.

"Фармацевтичното съсловие е изключително обидено от нападките на Лекарския съюз. Ние се опитвахме дълго време да спазваме добър тон, ще се опитаме и занапред да е така. Но всички доводи, които се изкарват срещу електронизацията, електронната рецепта, техническите проблеми, които неминуемо няма как да се решат веднага и присъстват, това, че се говореше как лекарите лекуват само с качествени продукти, как фармацевтите ги заменяли с некачествени, как няма контрол в аптеките, как няма никакво проследяване, това цели единствено и само да се отвлече вниманието от широката картина. А широката картина е, че лекарства и антибиотици все повече започват да липсват на пазара. Тяхната неправилна употреба води до сериозна резистентност. След около 30 години около 100 милиона души ще измрат само защото няма с какво да се лекуват. И това са данни на СЗО", подчерта той.


България е на едно от първите места по предписване на антибиотици и никой не е обследвал отпускането им, нито пък нерегламентираното им използване от пациентите, категоричен е Крумов. Той добави, че за първи път електронизацията осветлява тези процеси, както от страна на лекарите, така от страна на фармацевтите, но и от страна на пациентите.

"За мен има един друг много съществен проблем и това е, че както и при фармацевтите, така и при нас ние имаме позиции в списъците, които при нас съществуват и се оказва, че министерството не знае, че този медикамент го няма. Аз го изписвам, защото го виждам в списъка. И очаквам от другата страна. Защото след като той при мен е спуснат на коппютъра знам, че държавата го има и го изписвам. Но се оказва, че този медикамент не се внася. Или не се внася от този производител. И това, което ние поискахме за да няма напрежение и при лекарския кабинет и при фармацевтите в аптеката е, нека си направят една система с наличности", посочи д-р Николова.

Крумов отбеляза, че по отношение на спешните кабинети няма нищо спешно за назначаването на антидиабетен продукт или антибиотик. По думите на д-р Николова друг голям проблем е, че лекарите нямат достъп до досието на пациентите. Те призоваха за конструктивен диалог между двете съсловия за изглаждане на противоречията.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага прави много силно впечатление на всички, които се стичат да го посрещат на българска земя...

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36