Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в НК във връзка с шофиране с наркотици

Снимка: БГНЕС

Слюнчена проба, дала положителен резултат за наркотици при тестване на шофьор, ще се изпраща за лабораторно изследване, ако съответният водач откаже кръвна проба. Това предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане от Министерствата на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието. Отпадат изследванията на урина, които да установят употреба на наркотици.

Установена употреба на наркотици или техни аналози с полеви тест ще се доказва чрез химико-токсикологично изследване на кръвна проба или чрез същото изследване на слюнка, взета чрез тампон и запечатана пред изследвания шофьор от органите на МВР, предвиждат промените. Слюнченият материал ще се изследва само в държавните лаборатории на ВМА в София и Варна и тази към Националния институт по криминалистика при МВР. 

Пробите ще се изпращат до 5 работни дни след вземането им, като ще се пренасят в хладилни чанти. 

За установена употреба на наркотици или техни аналози ще се приема присъствието им в изследваната слюнка, включително на техни метаболити. Колкото до кръвната проба, при нея се въвеждат минимални прагове за наличие на амфетамини, метаамфетамини, MDMA, THC, хероин, кокаин и морфин. Други наркотични вещества ще се считат за употребени, ако присъстват в изследваната проба. 

Промените са подготвени във връзка с нови текстове в Наказателния кодекс, според които при установено шофиране след употреба на наркотици човек се наказва със затвор от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лева. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Пътният инцидент с мое участие е мокра поръчка

Като мокра поръчка, определи пътния инцидент с негово участие, независимият общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) Благовест Георгиев. Припомняме, че той предизвика катастрофа на 5 април, избяга от местопроизшествието, а преди това отказа да даде проба за алкохол и наркотични вещества.  Георгиев бе отстранен от политическата група..

публикувано на 27.06.24 в 11:29
Васил Терзиев с районния кмет на

Училищни дворове в София ще стават квартални места за спорт и култура

Кметът на София Васил Терзиев е ангажирал водещи архитекти, които заедно с районните кметове и училищата разработват концепция за превръщането на дворовете в отворени пространства за общуване, игра, спорт и култура в кварталите. "Искам да видя докъде стигат амбициите, каква е визията на архитектите, за да преосмислим това море от нагънат..

публикувано на 27.06.24 в 07:58

Лекции в ОКИ "Красно село" по повод националния ден на орела

Орнитолози и любителите на птиците днес отбелязват Националния ден на орела. Така от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) искат да напомнят значението и ролята на тези птици в природата. По този повод от 14.00 ч. в Общинския културен институт "Красно село" еколози от БДЗП ще разкажат за царския орел, малкия креслив орел, големия..

публикувано на 27.06.24 в 07:50

Центърът за градска мобилност е с обновен сайт

Центърът за градска мобилност пусна своя  обновен сайт . Мотото му е "Градът по-близо до теб". Основните му подобрения са свързани с мобилната версия; прегледна и подредена информация; съвременен изглед. В сектор паркиране например, може да се прочете информация за електронния винетен стикер за локално паркиране; да се заяви за..

публикувано на 26.06.24 в 15:38
Мила Роберт

Мила Роберт поиска извинение за изпълнението ѝ на "София прайд"

Певицата Мила Роберт поиска извинение от хората, които са били обидени от изпълнението ѝ на "София прайд". Тя разпространи своя позиция чрез социалните мрежи. "България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това,..

публикувано на 26.06.24 в 14:22