Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция на домашното насилие

Орлин Денков
Снимка: Радио София

Информационна кампания и обучение в училищата за ранна превенция по проблема с домашното насилие провеждат НЧ "Иван Вазов- 2014"  и фондация "Emprove". в ж.к."Левски В".

Обученията са по проект "Доверие – разпознаване, реакция и превенция на домашното насилие сред деца и тийнейджъри“.

Настоящият проект се фокусира върху образователни семинари и беседи с деца и тийнейджъри.  В основата на тези срещи  е специално разработена иновативна програма, насочена към разпознаване и реакция на проявите на насилие и токсичност както във физически, така и в емоционален план.

За обученията и какво включва самият проект, пред Радио София разказа повече Орлин Денков - председател на НЧ “Иван Вазов“ 2014.

По думите му, съвместната работа на НЧ “Иван Вазов 2014“ и фондация "Emprove" продължава вече 4 години.

„Те са един невероятен екип, не беше планирано да работим с тях“, сподели той и допълни: 

„Искахме темата за домашното насилие да залегне в дейността на нашето читалище, не само защото като хора, които работим в него сме ангажирани с тази тематика, но и настоятелство и членове сме имали досег с този проблем, чрез свои близки, познати, хора, които са преживели домашно насилие и токсични взаимоотношения“.

Затова решават, че читалището трябва да участва в процеса на превенция на това социално, негативно явление.

“Наши приятели ни препоръчаха и ни свързаха с екипа на "Emprove". Тъй като ние не сме хора с дълбока експертиза по темата за домашното насилие, искахме да установим контакти и партньорство с организация, на която фокусът е именно това“, разкри Орлин Денков.

Съвместният им проект, озаглавен „Довери се“ обединява всички инициативи организирани с цел превенция на домашното насилие – информиране на обществото и подкрепа на потърпевши момичета и жени.

„Проектът тази година надгражда тези дейности, като е насочен към ранна превенция на домашното насилие, с акцент работа с деца и тийнейджъри в начална и гимназиална степен на обучение. Фокусирахме се върху 2 училища, в които има деца от сегрегираните общности, деца от ромски произход, защото отчетохме назад във времето, че в тези общности рискът е повишен“, изтъкна той и уточни, че проблемът с домашното насилие е глобален и засяга всички общности и хора на всички нива.

„Но ако това се случи в една среда, където човек има варианти чрез приятели и близки да го преодолее, да е по-инициативен и по-информиран, то в маргинализираните общности, насилието е почти непреодолимо“, категоричен е Орлин Денков.

Друга надграждаща инициатива в проекта е обучението на учители по темата.

„Оказа се, че не малка част от учителите не са подготвени за адекватна реакция и подкрепа, в случай, че разберат, че техен ученик е жертва на насилие, следвайки един алгоритъм – училището да уведоми социалната дирекция, на чиято територия живее детето“, твърди Денков, допълвайки, че самите учители са изразили мнение, че не се чувстват подготвени в ситуация, в която трябва да окажат първоначална подкрепа.

В тази връзка с учителите са проведени пилотни обучения преди година, които днес се надграждат със срещи и беседи с децата, като същевременно се провежда широко онлайн проучване сред 10 училища, за да се проследи нивото на подготвеност на учителите. Целта е да се разбере дали проблемът е локален или системен, подчерта Орлин Денков.

Основен проблем е, че насилието в обществото се мултиплицира. От голямо значение е средата, семейният модел, в който се изграждат качества като разбиране и уважение или обратното – отношения, в които доминира насилие.

„Насилниците не се раждат насилници, те просто се формират такива“, каза ще Орлин Денков.

Още важни акценти по темата, чуйте в интервюто на Христина Иванова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46