Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическият факултет на СУ с модерна лаборатория за космически изследвания

Снимка: Радио София

На 31 октомври 2023 г. във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (бул. ''Джеймс Баучер" 5, сграда А, етаж 4, лаборатория А410), ще се състои официално откриване на обновената лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров", съобщават от факултета.

Обновяването на лабораторията е съвместно начинание между Софийския университет и фирмата "Ендуросат". Лабораторията е изцяло обновена с помощта на подкрепата на фирмата "Ендуросат", която е един от най-бързо развиващите се производители на наносателити в света и един от основните работодатели в космическата индустрия на България. Подробности разказа доц. Станимир Колев, зам.-декан на Физическия факултет.

По думите му обновяването е отнело няколко месеца, а лабораторията е мултифункционална. Тя се използва както за място за практически упражнения, така и за семинарни упражнения, лекции и т. н.

"По отношение на практическите упражнения там имаме занятия по микровълнова техника, комуникационна техника, сателитни комуникации, както и наносателити. По отношение на воденето на лекции и семинари се провеждат редица курсове, които са свързани основно с трите магистърски програми, които се възползват от тази лаборатория. Това са различни комуникационни курсове, различни курсове свързани с аерокосмическата индустрия, аерокосмическите приложения. Включително и космическа среда, наносателити, GPS технологии и още много други, имаме над 20 курса", посочи той.

Доц. Колев отбеляза, че няколко фирми търсят специалисти в областта на аерокосмическото инженерство, сателитните технологии и комуникационните системи. Основната причина за това дарение е да се подпомогне реализацията на обучението в тази сфера, защото търсенето е сериозно, а работата е интересна, каза той. Освен това заяви, че дистанцията между бизнеса и студентите е намалена, като в последните години Физическият факултет е започнал съвместна работа с редица фирми, които имат нужда от работна ръка, която е високообразована и добре подготвена.

"Понякога някои от специалностите или типовете обучения не се търсят толкова на пазара, колкото други, които евентуално са по-трудни, по-специфични, изискват повече работа и учене от страна на студентите и не винаги са предпочитани. Но пък това донякъде е роля и задача на държавата и работодателите. Първо държавата да регулира броя на възможните места за държавна поръчка, което аз лично съм доволен, че през последните няколко години вече се случва. При специалностите, които бяха пренаситени беше намален възможният прием за държавна поръчка. От друга страна други специалности, където има остра необходимост от работна ръка и то специалисти, те буквално бяха свити до няколко човека на година, което е напълно недостатъчно. В същото време там бяха взети мерки за защитени специалности, тоест, да може тази специалност да функционира дори с малко хора. Така, че въпреки, че не е финансово изгодна за университета той да продължи да я поддържа, защото буквално се оказа, че такива специалности в България няма другаде", каза доц. Колев.

Той посъветва кандидат-студентите да потърсят предварително информация за това, което ще учат, за да не се разочароват след това.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00