Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подготовката за разширението на метрото към "Слатина"

Снимка: Аделина Ангелова, sofia.bg

Започва подготовката за строителството на  разширението на столичното метро към "Слатина", информира кметът Йорданка Фандъкова. 40 процента от изпълнението на трасето между ж.к. "Хаджи Димитър" и ж.к. "Левски" е готово. То е с дължина 3 километра и три метростанции.

Участъкът ще е бъде построен изцяло през лятото на 2025 година. С построяването му още 45 хиляди души ще се добавят към 380-те хиляди, които всеки ден ползват метрото. Това е най-важният проект на града, който променя средата и осигурява намаляване на трафика и на вредните емисии във въздуха, подчерта кметът Йорданка Фандъкова:

"Кой каквото да говори - да говори за плочки на "Шишман" и да минава всичко покрай тях, метрото е ключовият стратегически проект, от който изпълнихме 80% в тези години. Последните 2 години водихме битка за старта на строителството на метрото през "Слатина" - нови 6 км с 6 метростанции. Започват следващата седмица подготвителните дейности. Има вече приета организация на движението за 3 от метростанциите - на "Младост", на "Тех парк"-а и "Шипченски проход".

Подготвени са планове за разширението на метрото към "Люлин", към "Симеоновско шосе" и към "Студентски град", добави столичният кмет.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство, което се движи по линия №5, са паднали. Две жени са в по-тежко..

публикувано на 21.05.24 в 15:32

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 21.05.24 в 14:29

Жена е в кома, блъсната от моторист в София

Жена е в кома и в болница след тежък удар от мъж на мотор, станал тази сутрин на пешеходна пътека в столичния център. Инцидентът се е случил на бул. "Васил Левски", а бързо на мястото са се отзовали линейка и патрулен автомобил. bTV съобщи, че екипът от медици е транспортирал жената до ИСУЛ – тя е била с тежка черепно-мозъчна травма,..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Почитаме св.св. Константин и Елена

Българската православна църква днес почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Според преданието майка му царица Елена отива на..

публикувано на 21.05.24 в 07:42

Пионерът на българската фотография - с паметник в Самоков

В Самоков през бе открит  Паметникът на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов .  Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна.  Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. " Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла фотография. Получи се..

публикувано на 20.05.24 в 18:58
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Университетите в София - от редовен учебен процес до занятия по преценка

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:08

Не паркирайте по ул."Шести септември", монтират ново осветление

Започва монтирането на ново осветление по ул."Шести септември", съобщават от Столичната община. Ще бъдат поставени 19 нови осветителни стълба в участъка между ул. "Славянска" и ул. "Граф Игнатиев" . Осветлението ще бъде енергоспестяващо.  При благоприятни атмосферни условия монтажните работи се очаква да приключат в рамките на седмица,..

публикувано на 20.05.24 в 13:08