Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България бележи ръст в поставянето на фотоволтаици

Снимка: solaracademy.bg

Реформа на Европейския съюз цели да ускори внедряването на енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) в държавите членки. Съветът на ЕС постигна съгласие на 17 октомври 2023 г. по предложение за изменение на структурата на пазара на електроенергия (СПЕ) в ЕС. Това ще позволи на председателството на Съвета да започне преговори с Европейския парламент за постигане на окончателно споразумение. По-рано този месец, на 9 октомври Съветът на Европейския съюз прие новата Директива за енергията от възобновяеми източници за увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на енергия в ЕС до 42,5% до 2030 г. с допълнително индикативно увеличение от 2,5%, което би позволило да се достигнат 45%. Всяка държава членка ще допринесе за постигането на тази обща цел. Подробности по темата разказа председателят на Сдружение "Соларна Академия България", д-р инж. Веселин Тодоров.

По думите му възобновяемите енергийни източници са навсякъде около нас и ние като общество трябва да се възползваме от тях. Трябва максимално бързо да ги внедрим в нашето ежедневие, за да имаме едно устойчиво бъдеще и да имаме сигурност в живота на нашата планета. Факторите за по-изостаналите действия по отношение на ВЕИ в България са административните пречки и икономическият фактор свързан с инвестициите, посочи той. В момента соларните панели са най-достъпни, но д-р инж. Тодоров отбеляза, че те трябва да се инсталират на покривите, а не на земята, тъй като у нас тя е много плодородна.


"Анализите показват, че една такава инвестиция към днешна дата с цената на тока за бизнеси и за стопански потребители се изплаща ориентировъчно между 5 и 7 години, а за битови потребители между 7 и 8 години. Предвид предстоящото излизане на битовите потребители на свободния пазар, най-вероятно една такава инвестиция ще се изплаща много по-бързо", отбеляза той.  

Освен това допълни, че за да не се възпира прехода на зеления процес трябва да се проведе силна информационна кампания по отношение на ползите от ВЕИ, пазара на електроенергия и Зеления преход. Един от административните проблеми за това, че не се поставят фотоволтаици на жилищни кооперации е, че Законът за етажната собственост не дава достатъчно свобода живущите да се кооперират. За да се постави такава инсталация на една многофамилна сграда е необходимо да има 50+1 съгласни. Енергията, която се генерира от този фотоволтаик чисто административно може да бъде ползвана за общите части.

"Ние трябва да влезем в т. нар. "модерни градове", тоест ние да имаме възможности за инсталиране на ВЕИ на покривите на тези сгради. Дали и как те ще бъдат оползотворявани по отношение на това, дали директно ще ползват енергията, или ще бъде от типа на "net metering", който се прилага масово в Европа, също така и инсталиране на зарядни станции пред входовете на блоковете с цел зареждане на електромобили, това са неща, за които ние започваме да мечтаем. По най-бързия начин тези неща може би ще влязат чисто икономически щем не щем в нашето ежедневие", сподели д-р инж. Тодоров.  

Последните данни от доклада на ЕС по отношение на Енергийния съюз сочат, че за 2022 г. Има много голям дял на изграждане на фотоволтаични централи, като до момента те са с мощност 41 гигавата. Това е два пъти повече в сравнение с предходната година. По отношение на инсталирането на фотоволтаици България се намира в "златната среда", като сме на едно от челните места по нарастване на инсталирането им.

"Програмата, която върви в момента за финансиране на домакинствата за изграждането на фотоволтаици на покривите, за съжаление отново не е комуникирана достатъчно добре към обществото, за да може то да се възползва максимално добре от програмата и за да може изцяло да усвои средствата по програмата. Това, което виждаме от последните данни е, че може би ще останат не малка част неусвоени средства по тази програма", посочи д-р инж. Тодоров.

Той отбеляза, че в България не сме далече от приемането на закон, който да задължава новопостроените сгради да са снабдени с фотоволтаици, защото чисто конкурентно и икономически инвеститорите, които строят сгради одобряват тази идея.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00