Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се промени след местните избори?

Снимка: БНТ

Каква е политическата обстановка в страната след изборите? Коментар по темата направи Любомир Стефанов, политолог преподавател в НБУ. Той посочи, че в следващите години Васил Терзиев ще бъде новият кмет на столицата.

"Изборите показаха, че всяка една партия в зависимост от резултата и независимо колко е пренебрежимо малък може да се чувства победител. Партии като "Има Такъв Народ", като "Възраждане" нямаха съветници. И "Продължаваме Промяната" между другото нямаха нито кметове, нито съветници по места. Вече се сдобиха с такива, тоест имат на какво да стъпят и да кажат ние сме вече национален фактор не само в парламента, но и в местната власт", отбеляза Стефанов.

По въпроса за бъдещето на "сглобката" той сподели:

"Ще намерят начин да продължат да си общуват заедно и да бъдат политически в управлението. Тоест, да поддържат парламентарно мнозинство в правителството." Освен това добави, че настоящата картина от местните избори, които със специфичната си логика все пак са някакъв ориентир, няма настроения, които да изискват или да вменяват нужда от предсрочни парламентарни избори. Това е така, защото резултатът от тях ще бъде същият. Според думите му това ще бъде губене на време, пилеене на пари и на обществено внимание и гражданска енергия за кауза, която като че ли никой няма да спечели в краткосрочен и още по-малко дългосрочен план.

"Българските политици в София забравиха, че по места общините в България се управляват от коалиции, които с терминологията на улицата спокойно можем да наречем "сглобка" от 30 години. Няма такива партии, които да са постигали монолитни победи в общинските съвети, водени от гордото лице на листата, съответно кметът. На всички им се налага да работят в много сложни ситуации с хора, които са на пръв поглед върли политически противници и идват от лагер, който е най-малкото несимпатичен на централно ниво. И в момента това обикаляне по места на фона на тази електорална истерия, която ни е обгърнала и ни замъглява разума, доведе до челен сблъсък с реалността, което не се хареса на всеки и всеки интерпретира според личните си предпочитания и евентуално желания, но реалността е такава, каквато е", посочи Стефанов.

Относно промените в ДПС той отбеляза, че има разместване на пластовете в партията, което е наложило Ахмед Доган да се появи отново.

"От момента, в който започна да се сътворява и материализира на следващото коалиционно управление господин Пеевски е много активен. Очевидно има роля и тя е водеща, а дали би могъл да бъде председател на движението зависи от самото движение. В крайна сметка те са си партия, в чиито изборни цикли с общо събрание, на което гласуват тези неща никой не може да им каже кое, как, защо и дали. Но категорично той е влязъл в режим, който да бъде все по-публичен, видим, може би до степен на натрапчивост. Което идва да отбележи някаква трансформация в ДПС. Самият факт, че господин Пеевски е ако не легитимиран, то поне приеман от настоящото управление като партньор показва, че това нещо не е шокиращо, нито странно", сподели той.  

На въпроса възможен ли е нов ляв проект Стефанов отбеляза, че за да имаме нормална политическа сцена трябва да има "ляво" и "дясно", а в момента те липсват.

"Госпожа Нинова няма да сдаде партията, никой не успя да я изтръгне, нито да я измести от лидерската позиция по куп причини. Така, че Госпожа Григорова ако желае да прави нова партия трябва да положи доста повече усилия от това, да се изкарва жертва на някакъв хипотетично, машинно, изкуствено интелектуален и човешки фактор за заговор за да загуби изборите", каза той.

По отношение на господин Терзиев Стефанов посочи, че е възможно "Продължаваме Промяната" да премине в нова фаза и господин Терзиев да стане символ на тази нова фаза. И добави:

"Това, че е кмет на София му гарантира място, независимо между другото кой е на власт да бъде на масата на Министерския съвет."

По въпроса за перспективите пред правителството относно поставените цели той каза, че коалицията трябва да изготви ясна, последователна и комуникационна стратегия, която да държи българските граждани в час какво се прави, как се прави, кой ще плаща цената и какви ще бъдат ползите от тези мерки.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55