Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролята на европейските фондове за транспорта

Снимка: Радио София

На 13 ноември 2023 г. между 17 и 19 ч. Сдружение "За Земята" организира уебинар "Транспортна инфраструктура: ролята на европейските фондове за устойчив и свързан транспорт". Според доклад от 2023 г., през последните 25 години европейските страни са дали приоритет на строителството на пътна инфраструктура, предимно магистрали, пред развитието на железопътната инфраструктура. Подробности по темата разказа Даниел Попов, транспортен експерт в "За Земята".

"Става дума за международен проект, в който ние участваме и който е главно за граждански мониторинг върху финансирането на Зелената сделка. Става дума както за държави в нашия регион на Източна и Централна Европа, така и в Западна Европа с различни партньори", отбеляза Попов. И допълни:  

"Аз от 2010 година се занимавам с Оперативна програма "Транспорт", която харчи европейските средства специално за инфраструктурата, която е по международните коридори TEN-T. Участвал съм в комитетите за наблюдение на три оперативни програми, в техните работни групи за програмирането и съм запознат с целия процес."

Попов отбеляза, че парите, които получаваме от международните трансевропейски коридори се харчат на парче. Освен това каза, че има една уловка, че в програмата е включено и софийското метро, което бидейки градски транспорт би трябвало да принадлежи на регионалната програма.

"Това във времето се случи като един трик, който оправда изобщо смисъла на Оперативна програма "Транспорт". Защото това е проект, който беше реализиран добре, бързо, пред очите на хората и наистина има видим ефект", добави той. Освен това каза, че по отношение на жп линиите още не е направена модернизация по връзките със страните членки на ЕС.

"Българското управление в Министерство на транспорта и поредица от най-различни правителства залагат на връзките първо с Турция, след това със сръбската граница и сега в последната програма се залагат проекти, които да ни свържат с Македония. Разбира се това е хубаво. Но приоритетно трябваше да бъдем свързани с европейската пътна мрежа", посочи Попов.

Относно магистрала "Струма" той каза, че проблемът с опита на АПИ да мине през Кресненското дефиле, което има висок статут на природозащита не позволява тази магистрала да бъде завършена толкова години.

"На първо място трябваше да бъде модернизирана жп линията София-Солун-Атина. След модернизацията на жп линията, след нейното добро функциониране, когато видим пътниците, които превозва, товарите, които превозва, чак тогава трябваше да разработим пътния проект съобразно тези стандарти", отбеляза Попов. Той добави, че относно магистрала "Струма" единственият път, по който може да бъде завършен проекта е да се преразгледа оценката за въздействие върху околната среда. Относно останалите проекти Попов посочи, че е крайно време да се наредят приоритетите по европейски, където намаляването на петролната зависимост от транспорта е един от основните приоритети.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45