Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ендокринологът д-р Явор Асьов: Основната причина за диабета е начинът ни на живот!

Д-р Явор Асьов
Снимка: Личен архив

"Болестите на съвремието са все по-разпространени. Сред тях са затлъстяването, диабетът, а за честотата им основна причина е начинът на живот, който водим - подчерта пред Радио София д-р Явор Асьов, главен асистент в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска" и в катедра "Вътрешни болести" на Медицинския факултет при Медицинския университет, София, сертифициран национален експерт за лечението на затлъстяването от Европейската Асоциация за Изследване на Затлъстяването (EASO). - Битката е трудна и с тях все по-често ще се срещат и лекари от други специалности".

В ефир той обясни някои от най-модерните способи за лечение на метаболитния синдром и на захарния диабет тип 2.

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболяване, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Ранното му откриване дава възможности за по-успешно лечение и контрол на заболяването. В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инсулин, припомнят от Александровска болница.

По повод 14 ноември - Световният ден за борба с диабета, УМБАЛ "Александровска" ще участва в национална скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин до края на месеца.

Изследванията са насочени към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет.

Посланието на кампанията: "Не чакай диабета, изследвай се днес!" е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Инициативата е на Института за здравно образование и се провежда в 12 лечебни заведения в страната.

Записването започна онлайн на www.healthedu.eu, а от днес се включва и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилните мрежи).

  • Гликираният хемоглобин показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца и се води златен стандарт за контрол на диабета. Методът се използва и за оценка на вероятността да страдаме от предиабетно състояние като нарушен глюкозен толеранс.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина с диабет (родител, брат, сестра); повишено кръвно налягане; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на симптоми, характерни за диабета като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаванена тегло; възраст над 45 години.

Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката) и за него не се изисква специална подготовка. Резултатът е видим веднага.

Изследванията и консултациите ще се провеждат от 16.00 до 18.30ч. по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ "Александровска", който се намира на първия етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.



По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хладно и дъждовно

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, като ще остане по-ниско от средното за месеца.  Днес синоптичната обстановка ще се усложни. Над страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици. На някои места в Югозападна България, Родопската..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48