Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се промени ли данък сгради?

Снимка: Яна Боянова

Ще има ли повишение на данък сгради и такса смет и какво предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси?

Предложение за промени в Закона за местни данъци и такси предвижда данъкът върху имотите да е обвързан с пазарните им цени, а данъчните оценки на жилищата да могат да се актуализират на всеки две години. Предложението е на правителството и Националното сдружение на общините в Република България и е одобрено на заседание на Кабинета. Предстои обсъждане в Народното събрание. Какви са икономическите аргументи за това предложение и какви ще са ефектите ако то бъде прието? Подробности разказаха доц. Ивайло Симеонов, член на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Елин Пелин и икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Има различни икономически аргументи, но по-важно е да започнем по-отдалеч, а именно по отношение на това защо се направи това предложение. Има много населени места, в които има изключително голяма несправедливост и то именно по декларираната стойност на сградата. Много често се получава в две съседни къщи, които са горе-долу приблизителни като разгъната застроена площ да плащат 10 и повече пъти различия в данъците, които имат за сградите, което е изключително несправедлвио. Тук не говорим само за увеличение, защото много често чувам популистки изказвания от гледна точка на това "ето, вдигат се данъците", а пък никой не поставя въпроса, че много дълги години имаше една такава крайна несправедливост, която вече е време да бъде регламентирана. Да не говорим, че има села, в които данъците, които събираме не стигат дори за покриване на уличното осветление", коментира доц. Симеонов.


Той отбеляза, че предложението цели не толкова вдигане на данъците, колкото да има справедливост, а и да няма много укрити доходи. Освен това каза:

"Това подобряване на качеството на живот, на инфраструктурата трябва да дойде отнякъде. И аз не искам да хитруваме, предпочитам варианта да има справедливост и да има прозрачност на данъците и тяхното разходване, отколкото да се залъгваме, че някой увеличава нещо, само защото иска да вземе повече средства."

Относно това, че омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до шест парламентарни комисии, в които се противопоставя на предложените промени в закона, в което становище настоява да се направи анализ на социалния ефект особено върху уязвимите групи доц. Симеонов коментира:

"Тук не става въпрос за уязвими групи, а по-скоро става въпрос за това да я има тази справедливост при подхода за формиране на данъците. За тези уязвими групи трябва да се направят социални инструменти, с които те да бъдат стимулирани, подпомагани, или по някакъв начин обезщетени, ако виждаме, че има някаква несправедливост." И добави:

"Съгласен съм с абсолютно всички социални инструменти, които се правят с цел да подпомагат семейства, да подпомагат хора, които са в неравностойно положение, или по някакъв начин са изпаднали от социалния живот. В същото време съм много против популизма на някои партии, особено които са в опозиция, които се стремят да продължават да държат тази несправедливост в страната, която е направо вече крещяща."

Той изрази мнение, че за "такса смет" трябва да има разработен специфичен и много конкретен инструмент, с който хората, които генерират да плащат, а не както досега.

Адриан Николов

Коментар по темата направи и икономистът Адриан Николов. Той посочи, че въпросът за данъците и таксите е най-важната точка, тъй като тя засяга най-голям брой хора.

"Идеята, която е предложена е всъщност да се създаде механизъм, който регулярно да обновява тези оценки на база на реалните пазарни стойности. Това създава един много сериозен страх от повишение на данъците на хора, които с години и десетилетия са плащали много нисък данък на своите имоти, независимо, че живеят на много скъпи локации в големи градове. Но трябва да видим всъщност как ще изглежда във финалния си вариант този закон", сподели той.  

Николов отбеляза, че не трябва да забравяме за способността на самите общини да варират в рамките на самия данък. По думите му основната цел е да се създадат повече финансови възможности на общините да провеждат собствени политики.

"Това, което не бива да пропускаме е сериозният риск от повишаване на несъбираемостта на данъците. Дори в момента, при настоящите доста по-ниски равнища много общини, особено по-малките имат сериозен проблем с това, да събират голяма част от данъците, които налагат и които трябва да налагат. Колкото по-нагоре вдигаме данъчната ставка и реалната стойност, която домакинствата трябва да плащат, толкова повече влизаме в риск те просто да се откажат да плащат изобщо. Това трябваше да бъде оценено много преди предлагането на промените", заяви Николов.

Относно двегодишния срок за актуализация на данъчната оценка той каза, че въпросът е дали чисто административно ще може да се случи този процес, тъй като ще трябва стотици хиляди жилища да претърпят обновление на оценката, като не е възможно да се избегнат грешки, които също ще трябва да бъдат коригирани. Това зависи изцяло от капацитета на администрацията, която ще го изпълнява и ще трябва да има механизъм за подаване на жалби от граждани, които смятат, че оценките на техните жилища са прекалено високи.

Какво е мнението на гражданите чуйте в анкетата на репортера на Радио София Златина Петкова:

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.По темата говори Меглена Антонова, офис директор на "Грийнпийс-България". "Това не е една синя..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12