Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Алмодовар разкрива важни моменти от своя живот в книгата си "Последният сън"

Редакторът Десислава Желева пред Радио София

Десислава Желева
Снимка: Радио София

Големият режисьор Педро Алмодовар издаде нова книга с разкази – "Последният сън". 

Представи ги в предаването "Радиокафе" Десислава Желева – човек отдаден на литературата, четящ, пишещ и редактиращ.

Книгата би могла да се определи като своеобразна автобиография, въпреки че Алмодовар никога не е водил дневник и не е имал намерение да пише автобиография. Макар през годините многократно да му е предлагано да го направи, той не се е съгласявал. В същото време, като повечето творящи хора и на нето му е минавало през ума да напише нещо и то да бъде роман, но той не се случва, макар че през последните десетилетия режисьорът пише не само сценарии на своите филми, но и разкази, разкри Желева.

"Книгата "Последният сън" съдържа 11 разказа, четири от които могат да бъдат наречени автобиографични, но не в смисъл на разказване на житейски истории, а по-скоро такива, в които описва важни моменти от своя живот, които помни ясно, или както в случая със смъртта на майка му си записва нещо, но не помни този ден", поясни редакторът.

По думите й във всичките 11 разказа могат да бъдат търсени и намерени много ключове и към неговия живот, към филмите и естетиката му. Тя уточни, че "Последният сън" може да бъде четен и просто като сборник с разкази, като читателят се абстрахира от факта, че авторът е Педро Алмодовар, но книгата ще бъде разбрана много по-добре от този, който има дори малка представа от творчеството му.

"Защото неговите фенове ще изпитат много приятен гъдел да прочетат историите му, защото ще ги надградят, допълнят и ще го видят в позната светлина, но от друг ъгъл, тъй като литературата и киното си партнират много добре и всяко има своите предимства", подчерта Десислава Желева.

Припомняме, че Алмодовар е носител на Оскар за филма "Всичко за майка ми", за най-добър оригинален сценарий на "Говори с нея" (2003) и редица други. Той е една от емблемите на най-доброто европейско кино.

В разказите му има всичко – от черна комедия, до ирония, пародия, драма.

"Това изследване на идентичност, преминаване на границата между "Аз"-а и това, което се крие в теб и това, което показваш навън", посочи Желева.

"Тази книга е близка до фрагментирана автобиография – непълна и донякъде криптирана. Все пак вярвам, че читателят ще добие максимална представа за мен, като филмов режисьор, като разказвач и писател и затова как в живота ми тези две неща се преплитат", казва авторът за книгата си "Последният сън".

Още аспекти за личността и творчеството на Алмодовар, чуйте в разговора на Даниел Ненчев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Кратки форми на изкуството в пролетното издание на "Джобен фестивал"

От 10 до 12 май, в Ателие „Пластелин“, ще се състои 22-рото издание на „Джобен фестивал“ , в който са включени всички сфери на изкуството. Идеята е на театралния режисьор Светослав Николов, който през 2012 г. създава две кратки театрални постановки, които мисли, че няма как да представи самостоятелно. „Тогава решихме да направим..

публикувано на 08.05.24 в 13:32
Доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Добрата среда е условие за успех в ученето и работата

Бъдещето е на тези професии, които доставят такова удовлетворение на хората , че да са готови да си плащат да ги упражняват. Казват, че академичната общност има свободата да си избере които 18 часа от денонощието си поиска за да си върши ангажиментите. С тези думи между бъдещето и настоящето започна гостуването в БНР-Радио София доц...

публикувано на 08.05.24 в 12:07
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Протест в столицата година след смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Една година след смъртта на Ани и Явор, чийто живот бе отнет на пешеходната пътека при кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, от Фондация "Ани и Явор: Ключът е любовта" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата“ организират протест тази вечер на мястото на инцидента. В знак на съпричастност след трагедията, при..

публикувано на 08.05.24 в 10:11