Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Терзиев отчита първата си седмица като кмет на София

Снимка: Десислава Кулелиева

Столичният кмет Васил Терзиев отчита дейността си през първата седмица, откакто се закле на този пост (13 ноември).

Сред по-важните срещи и задачи за първите му дни на ул. „Московска“ 33 той отбелязва:

  • Една от първите задачи беше да се запозная с администрацията, да разбера какви са проблемите. Запознахме се с план-сметката, която в следващите дни ще пуснем за обществено обсъждане. Започваме работа по бюджета на София и ще фокусираме усилията си върху неговото приемане. Работим с настоящата структура на администрацията.
  • Проведох срещи с екипа на Столичната община и им възложих да направят обстойна проверка на секторите, да проучат кои са главните предизвикателства и да се заемат с намирането на решения на заварените от предишното управление проблеми.
  • На 14 ноември проведох среща с министър-председателя акад. Николай Денков. За мен беше изключително важно да изложа пред него основните ми приоритети като кмет на София, по които има пресечни точки между Столичната община и изпълнителната власт. Разговаряхме по темите за продължаване на важните инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството. Обсъдихме и предизвикателствата в областта на културата, образованието и транспорта.
  • След сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад “Св. Александър Невски”, инспектирах района и на място се срещнах с изпълнителния директор на “Трейс Груп Холд” АД и с ръководителя на обект ЦГЧ-Зона 4. На срещата присъстваха и представители на  строителния надзор и на направление “Обществено строителство” в Столичната община. От компанията поеха ангажимент да отстранят и коригират забележките. Един от важните за мен приоритети продължава да бъде качествено изпълнение на ремонтите в София и от първия път.
  • На 16 ноември вечерта бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София, докато на Националния стадион “Васил Левски” се играеше футболната среща между България и Унгария. Видях как по време на заявения като мирен протест пострадаха хора заради двупосочна проява на агресия. При съгласуването на протеста с мен нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда кметът може да не съгласува събитието. Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено. Щетите бяха за десетки хиляди левове. Още на следващия ден наредих районът да бъде напълно възстановен.
  • В петък, 17 ноември, проведохме общински щаб заради очакваните снеговалежи, за да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в София. Създадена е организация и координация за почистването на улиците. 10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен. Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта. В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк “Витоша” ще се извършват с пясък.
  • На 18 ноември проведохме срещи с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените от нас покани се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане”, Георги Свиленски от БСП и общинските съветници от КОД. Вярвам, че разговорите ни ще продължат и с останалите политически сили и ще намерим пресечните точки, за да може Общинският съвет да започне ефективна работа в най-кратки срокове и да решава неотложните проблеми в нашия град.
  • На 20 ноември с министъра на финансите Асен Василев обсъдихме финансовото състояние на Столичната община. Включих се и във второто заседание на СОС. Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Единствения кабинков лифт на Витоша не е спрял завинаги

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да осигури..

публикувано на 17.05.24 в 17:05

Оркестърът на Емир Костурица ще свири на празника на с. Иваняне

На 24 май, с. Иваняне в район „Банкя“ отбелязва своя празник. От кметството са предвидили богата програма с атракции за децата, концерт и Пазар на производителя. Участие ще вземат БГ Дуетът, Вокално студио „Даймънт“, поп певицата Тюркян Исмаил, местните фолклорни състави от Банкя и гост-изпълнители. Кулминацията на празника е привечер с концерт..

публикувано на 17.05.24 в 15:14

"Екоравновесие": Още 37 осиновени кучета, 99 са кастрирани през Април

37 кучета от приютите на ОП "Екоравновесие"  са намерили нов дом през Април тази година. Броят на заловените през месеца кучета е 119, от тях 99 са кастрирани и 75 са върнати по местата на залавянето им.  За месеца няма доброволно предадени за настаняване в приют кучета от собственици, поради невъзможност да се грижат за тях. Във..

публикувано на 17.05.24 в 12:22

2 039 418 са пенсионерите през Април

Броят на пенсионерите през месец Април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо Април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 10:39

50 000 зрелостници на матура по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 08:07
Васил Терзиев

Столичната община ще подпомага иновативни проекти в социалната сфера с до 10 000 лева

Столичният общински съвет гласува предложението в доклада на кмета на София Васил Терзиев за двойно увеличаване средствата за Програма „Социални иновации“. Така  организациите ще получават до 10 000 лева от Общината, за да реализират иновативни проекти в социалната сфера. Бюджетът на Програмата тази година ще бъде в размер на 210 000..

публикувано на 16.05.24 в 16:17

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:15