Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 26 ноември в Дома на киното

Арт провокации за артисти и зрители в "Бягащият човек"

Снимка: Плакат комбинат

Мултидисциплинарен проект – симбиоза между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии и преследвания, ще бъде представен тази неделя - 26 ноември, и ще може да се разгледа до Коледа в столичния Дом на киното.

"Бягащият човек" (The Running Ones) e инициатива на платформата за плакатно изкуство "Плакат комбинат" и в нея участват артистите Дамян Дамянов, Иван Кашлаков, Георги Георгиев-Аршата, Надежда Комитска, Николай Начев, Николай Петрусенко, Теодор Лихо, Камен Горанов, Кирил Златков, Петър Чучулигов.

Проектът предвижда изложбата на 20 авторски плаката, прожекция на 10 видео арт филма, както и лични истории от хора принудени да бягат от родината си.

За събитието пред БНР-Радио София разказа трима от участниците в изложбата.


"Не можем да бъдем равнодушни към подобен проблем, затова се включихме. Освен това за мен предизвикателство бяха видео арт експериментите, които направихме. Проведеният уъркшоп обогати художествените изразни средства на всеки от нас", отбеляза Надежда Комитска.

"Дължим всичко това на художничката Анна Симеонова и журналистът Даниел Ненчев, които са и продуценти - добави Дамян Дамянов, оформил хиляди корици на книги. - Те ни извадиха от зоната на комфорт, а това ни провокира, състоянието прилича на ситуацията на хората, които са близо до военни действия, не може да нямаш позиция и надежда за бързо прекратяване."

"Мога да си представя трагедията на всеки човек и семейство в ситуацията на война с жертви", каза Николай Петрусенко, чиито родословни корени са допълнителна мотивация за участие в "Бягащият човек".

Творбите в изложбата са резултат от фикция или конкретна лична история.

В рамките на проекта се провежда и плакатната акция - социологическо проучване "АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ", посветена на разследващия журналист Христо Грозев, участвал във филма награден с Оскар "Навални" и в разкриването на престъпленията на руската федерация, която изпраща убийци на своите критици. В момента Христо Грозев е принуден да бъде "Бягащия човек", преследван от властите на агресивния руски режим. Гражданите могат да "арестуват" или да "наградят" Христо Грозев, като откъснат листче със съответния надпис в долната част на плакатите разлепени в градска среда.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по "Програма за въстановяне и развите на частни културни организации"
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38

Градският транспорт е алтернативата за по-бързо и по-евтино придвижване в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението в центъра на София, който предизвика протести от страна на живеещите в района, е ценен за развитието на устойчивата мобилност в града, коментира пред Радио София урбанистът Калоян Карамитов от "Екипът на София". „Такива проекти носят със себе си определени противоречия, засягайки темата за паркоместата, които..

публикувано на 13.05.24 в 09:34

Облачно начало на седмицата, с температура в София около 16°

Днес ще се задържи предимно облачно. Преди обяд в Източна България все още ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. След обяд превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в София - около 16°. Над планините облачността ще е значителна и ще превалява..

публикувано на 13.05.24 в 07:35

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05