Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборникът "Нашата Коледа 2" събира разкази и лични истории на любими български творци

За втора поредна година точно месец преди Коледа, някои от най-любимите и популярни български писатели се превръщат във вестители на празника и даряват на своите читатели думи на утеха, доброта и надежда.

Писателят Радослав Бимбалов в разговор за сборника с разкази "Нашата Коледа 2" в предаването "Радиокафе".

"Да, за втора поредна година Захари Карабашлиев съставя този сборник и кани колеги писатели. И не само защото в сборника има и текстове на хора, чието ежедневно занимание е далеч от писането на книги", каза той и описвайки илюстративно изданието, открои два ценни акцента:

"Ценното е, че този сборник е като кутия шоколадови бонбони – ще откриете всякакви вкусове, някой ще ви допадне повече от друг, което всъщност е смисъла на това да бъдат различни авторите, различни текстовете, макар и с една обща тема и тя е Коледа."

"Другото ценно според мен е, че хората през такива сборници могат да откриват автори, които досега не са успявали да прочетат и като опитат този "бонбон" след това да потърсят произведенията на тези автори и да видят, че този автор, този стил, много им допада", посочи Бимбалов.

По думите му разказите са една чисто българска литературна традиция, макар и много подценявана – от издатели, читатели, а понякога и от самите писатели.

"Писането на разкази е изморително, защото трябва в много кратка форма да събереш история, която иначе ти се иска да разгънеш", допълва писателят.

Споделя, че в последните години е натрупал опит в писането на разкази, което му доставя голямо удоволствие.

"В рамките на няколко страници трябва да събереш сериозна част от живота и това винаги е много предизвикателно. В "Нашата Коледа 2" читателят ще срещне автори, които са големи майстори на разказа в съвременната българска литература. Сред тях са Здравка Евтимова, Деян Енев, Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, а в същото време една интересна история на Бойко Василев (БНТ), текст на Тони Николов, прекрасен разказ на Кремена Кунева, позната от неправителствения сектор, Мария Касимова  - Моасе, Георги Марков и още други", разкри още Радослав Бимбалов.

Художник на корицата на изданието е Дамян Дамянов, който също присъства и като автор.


Бимбалов изтъкна, че самият той е изключително заинтригуван от книгата, макар да е успял да прочете само половината от разказите в нея и е щастлив, че неговият "Луноход" е част от тях.

"Коледа" е тема, която ни кара да съпреживяваме различни неща, по различен начин, някои разкази са по-емоционални, затрогващи, други по-тъжни.

"Коледа е точно този празник, в който освен, че се събираме на софра, събираме и емоциите си, спомняме си за тези, които са си отишли, радваме се на тези, които скоро са дошли. Той е на-семейният от всички празници, затова емоциите са на масата, заедно с храната", каза още писателят.

"В този сборник читателят ще открие различни емоции – от личната дълбока история на Георги Господинов, до супер интересния разказ, в който Коледа е сред вълните на Океана – на Захари Карабашлиев", категоричен е Радослав Бимбалов.

Чуйте разговора на Лили Големинова в звуковия файл, за да уловите още интересни аспекти и за неговия "Луноход“, който е част от изданието "Нашата Коледа 2".

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куклен театър обогати с емоции празника на българското посолството в Португалия

Посолството на България в Лисабон отбеляза с тържество Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По покана на Негово Превъзходителство посланик Иван Найденов и консула г-н Любомир Николов, обичаният от публиката спектакъл "Мечо Пух" на Малък куклен театър "Слон" откри тържеството..

публикувано на 06.06.24 в 11:10

Подлезите като място за изкуство с отворен достъп за гражданите

В края на миналото лято, фондация „Вижънъри“ реализира своя проект „Сезони“ в подлеза на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“. В рамките на инициативата, 12 художници от различни държави, изрисуваха около 400 кв.м. от стените в подлеза. Пред Радио София Деляна Ангелова от фондацията припомни, че целта на проекта е да напомни на столичани..

публикувано на 06.06.24 в 09:53

Известни личности дават старт на инициативата "Четенето е модерно"

Като част от инициативата на Столичната община - Месец на детето, в Градската градина, до Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде даден старт на събитието „Четенето е модерно“. Официалното откриване е днес в 17.00 ч. от кмета на София Васил Терзиев и заместник-кмета по социални дейности Надежда Бачева. Програмата включва четене на откъси от..

публикувано на 06.06.24 в 08:49

Слънце в четвъртък и температура в София около 27°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но главно в планинските райони ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните темпераутри ще са между 27° и 32°, в София - около 27°. Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще..

публикувано на 06.06.24 в 07:35

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 18:02

"Златна ябълка" за Фондация "Сийдър"

Фондация "Сийдър" бе отличена с награда "Златна ябълка" на Национална мрежа за децата в категория "Детска организация". Фондацията беше избрана сред общо 10 номинирани организации в тази категория. Спечеленото отличие е заслужено признание за екипа на организацията, който се състои от близо 100 професионалисти, работещи в 9-те социални услуги..

публикувано на 05.06.24 в 17:57

В Перник започна 10-и международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин"

Със спектакъла "Следобедни игри" на аржентинската писателка Рома Майо в Перник започна 10-ият международен детско-юношески театрален фестивал "Жреци на Арлекин". Постановката е дело на младежки театър "Мускетарите", който е домакин на проявата. Тази година във фестивала участват над 500 младежи от 25 театрални състава. Те ще представят 26..

публикувано на 05.06.24 в 16:35