Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков:

Санкции за над 120 хил. лв. заради непочистен сняг в София

| Интервю
Снимка: Анастасия Крушева

Санкции в размер на над 120 хил. лв. са наложени на снегопочистващите фирми в София, съобщи пред БНР директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. 

"Направихме всички възможни усилия, за да бъдат изчистени пространствата. Имаше установени нарушения. Фирмите са санкционирани. След санкциите проблемите са отстранени. Но има още работа. Имаме и санкционирани търговски обекти за непочистени тротоари пред техните площи - те са 33. Фирмите са санкционирани за непочистени улици и спирки в размер на над 120 хил. лв.", посочи той. 

По думите му почистването около обществените сгради е отговорност на общината. Там, където не са взети мерки, фирмите са санкционирани, подчерта Неделков. 

В интервю за предаването "Преди всички" той обяви, че на общинското предприятие, което почиства в столичния район "Красна поляна", ще бъде направена цялостна ревизия, за да бъдат установени проблемите и да може да заработи както трябва. 

По думите му има места в София, в които няма никакви установени проблеми и санкции

Николай Неделков отбеляза, че повечето договори на снегопочистващите фирми изтичат през 2025 г. До тогава там, където е необходимо, те ще бъдат "мотивирани" чрез санкции, коментира той и добави, че досега няма обжалвана санкция, която да е спечелена от фирмата в съда
Директорът на инспектората и днес обикаля столичните улици, за да види каква е обстановката. "По пътните платна няма проблем. Работата във вътрешнокварталните улици продължава. През нощта имахме обработки в планинските части на районите Витоша и Банкя. Днес през деня продължаваме", каза той. 


Все още продължава работата и по падналите клони и дървета в столицата, каза Неделков, като уточни, че Столичният инспекторат не контролира този процес. 
Неделков подчерта обаче, че работещите в инспектората не са достатъчни

"Капацитетът на инспектората е изключително малък. От щатна бройка 424 служители, в момента работим 305, като в тях влизат и служителите в майчинство и дългосрочен болничен. Ще направим всичко необходимо, за да стегнем човешкия ресурс до капацитет, необходим за справяне със ситуацията. Нашата работа е контролна и превантивна". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сайт ще предупреждава за ремонти в София, няма да се копае току-що асфалтиран участък

Необходимо е да се синхронизира извършването на ремонтни дейности в града, както на всички експлоатационни дружества в София, така и с капиталовата програма, изпълняваната от Столичната община. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа , обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община и..

публикувано на 28.02.24 в 18:39

СОС разреши съфинансиране на проект за Зоопарка по ОП "Околна среда"

Столичният Зоопарк подготвя проекти за разширение на волиерата за отглеждане на брадати лешояди, както и на съществуващото заграждение на европейските рисове. Зоопаркът ще кандидатства и за развитие и създаване на нова среда в Образователния център в Зоологическата градина. Столичният общински съвет разреши на Софийският зоопарк да..

публикувано на 28.02.24 в 14:39

Без вода остават утре части от ж.к. "Сухата река" и гр. Банкя

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Никола Вапцаров“, гр. Банкя, на 29 февруари 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на: -   ул. „Персенк“, ул. „Вискяр“, ул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Персенк“, до ул. „Люлин“, ул. „Люлин“, ул...

публикувано на 28.02.24 в 13:28

Германецът, изрисувал сгради с графити в София, се извини и поиска по-ниска глоба

Германецът, който изрисува странни символи на блокове в София, се е извинил и е помолил за по-ниска глоба, съобщи Иво Пенев от Столичния инспекторат пред Нова. Извършителят, който е германски гражданин от италиански произход, е пътуващ графити артист. Пенев добави, че целта му у нас е била да разкраси панелните блокове. Той уточни, че..

публикувано на 28.02.24 в 09:55

Нови правила за дистанционна работа гласува социалната комисия

Депутатите от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика ще обсъдят на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото право на изключване на работниците и служителите. Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца. Комисията ще разгледа също,..

публикувано на 28.02.24 в 08:49
Снимки: ФБ/Делян Георгиев

Почистват от клони детски площадки и междублокови пространства

Необичайното за сезона време позволява да се извършват дейности по почистване и облагородяване на междублоковите пространства. Тази възможност е използвана в столичния район "Изгрев". "Служители на районната администрация извършват оборки, кастрят клони и повдигат короните на съществуващата дървесна растителност там, където това е..

публикувано на 27.02.24 в 15:31

Спор в СОС: Има ли средства за увеличение на заплатите в градския транспорт

Няма заложени средства за обещаното увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт на София в проекта за бюджет за 2024 година, алармират отново общинските съветници от ГЕРБ – СДС след среща с кмета Васил Терзиев.  Според тях не е възможно да се повиши продажбата на превозни документи, от където да бъдат осигурени 37 милиона лева...

публикувано на 27.02.24 в 14:17