Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият български сериал "Тревожност" разглежда актуални проблеми през различни истории

Пред Радио София - Радослава Топалова от сценарния екип

Радослава Топалова
Снимка: Радио София

 

Започнаха снимките на новия български сериал "Тревожност"продуциран от Мирамар филм и Българската национална телевизия, с режисьор Илиян Джевелеков.

„Тревожност“ е и първият телевизионен сериал, който печели финансиране от Националния филмов център, съобщават продуцентите.

На 1 декември предстои среща с актьорите и снимачния екип, по този повод гост в „Радиокафе“ бе Радослава Топалова, която е част от сценарния екип.

"С продуцентите Илиян Джевелеков и Матей Константинов се запознах през 2017 година, докато подготвяха премиерата на пълнометражния филм „Вездесъщият“ и аз влязох като част от екипа. Казах си, че много бих искала отново да работя с тези хора, защото видях какви професионалисти са, видях как работят и техните проекти бяха интересни за мен“, сподели тя.

„След време те вече имаха идея за такъв сериал и ми предложиха да се включа в екипа, но не директно, а трябваше да мина през каст, за да се види дали можем наистина да се сработим и напаснем, и така се сформира сценарния екип – Матей Константинов, Илиян Джевелеков, Емил Христов и аз“, разказва още Топалова.

Разпределят си работата по филма и всичко обсъждат заедно – персонажите, развитието на действието, отделните сюжетни линии.

Действието във филма се развива в Център за психологична помощ и психотерапия.

„Нашите двама консултанти са едни от най-добрите в България – Иван Игов и Огнян Димов, които много ни помогнаха. Актьорът Пенко Господинов се превъплъщава в ролята на д-р Манов, създател на Центъра, психоаналитик и психотерапевт със сериозна международна кариера. Ани Пападопулу влиза в ролята на неговата съпруга - д-р Ясенова, която е психолог и специалист по детско-юношески консултации и терапии. Сериалът проследява както техните лични взаимоотношения, така и историите на хората, които ги посещават".

В 12-те епизода на сериала зрителят ще могат да проследят техните лични проблеми, спадове, успехи, различни периоди на трансформации.

Продуцентът Матей Константинов споделя, че след като е започнал да работи с материала за този филм е променил за себе си познатото схващане, че мъжете у нас не ходят на психотерапевти.

Радослава Топалова разкри, че екипът не си е поставял за цел да променя обществените нагласи по тези въпроси.

„Но някак естествено се получи, защото голяма част от казусите, които се разглеждат и в двата кабинета (д-р Манов и д-р Ясенова), са случаи от практиката на консултантите Иван Игов и Огнян Димов, освен това и много истории на различни мъже, които търсят специализирана помощ за своите проблеми. Темите които засягаме са такива, че хем да не вкарват в безумно клише, хем всеки да може да открие нещо за себе си“, уточни още тя.

Сцените се заснемат на различни места, а кабинетите са в красива къща със сериозна културна стойност. Продуцентът Георги Димитров и част от екипа на Мирамар са допринесли тя да изглежда автентично и впечатляващо, както и да се създаде атмосфера, отговаряща на характерите на отделните персонажи, сподели още Радослава Топалова. В сериала участват и деца-актьори. През разказаните истории са пречупени много от съвременните проблеми в обществото.

Още подробности, чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: dyulgerov.blogspot.com

Ангел Дюлгеров пуска втори самостоятелен албум на 21 май

В парчето известният композитор и аранжор е записал вокали, китари, цигулка, пиано, бас. "Когато работя с други изпълнители, няма как да не се съобразя с техните изисквания, история и стил. В авторския ми албум, нещата са много по-искрени , такива, каквито ги усещам, не си поставям чужди рамки. Просто – стремя се да създавам изкуство ...

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Предстои финалът на Тийноватор 6

На 18.05 2024 г. ще се проведе финала на Тийноватор 6. Менторската програма стартира през учебната 2018-2019 г. в България, като в първия сезон участие вземат 50 ученици от четири училища в София. С повече от десет пъти нараства броя на участниците в следващите пет години, като в шестото издание на Тийноватор, за учебната 2023-2024 година,..

публикувано на 10.05.24 в 13:22
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), Сдружение "Данни за добро", журналисти и други обществено активни граждани...

публикувано на 10.05.24 в 12:34

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24