Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли спад в българския софтуерен сектор?

Доброслав Димитров от IT сектора пред Радио София

Доброслав Димитров - БАСКОМ
Снимка: Радио София

Какво е състоянието на българския софтуерен сектор - събеседник по темата в предаването "Радиокафе" бе  Доброслав Димитров от българския софтуерен сектор.

Той е технологичен предприемач, завършва икономика с профил "Финанси" в САЩ, занимава се с бизнес от 23 години, основно в сферата на софтуерните компании, създател е на известна софтуерна компания за игри, които се разпространяват в целия свят.

"Когато се заговори за IT сектора всички си представят програмисти. Сред нас има много художници, хора, които създават идеи и всъщност това, което правим е една много творческа индустрия", разкри Димитров. И допълни:

"Нашите професии са много разнородни с едно голямо общо кратно – технологичност".

Според изнесени данни от редовния годишен доклад за състоянието на софтуерния сектор, който периодично се изготвя от от Браншовата асоциация на водещите български компании за разработка на с офттуер (БАСКОМ), софтуерният сектор е най-солидарният и отговорен в България. Той внася данъци и осигуровки, които са три пъти над средното за страната, движи потреблението в икономиката, основен инвеститор е в промяната на качеството на средата и е значим фактор за задържане на младите хора. 97% от хората, които завършват технологични специалности остават в България, секторът е отговорен и за привличането на таланти от чужбина.

Част от новините в тази сфера е и интересният факт, за 10% спад на ръста в сектора на годишна база - нещо, което не се е случвали през последните 10 години.

На какво се дължи този спад в иначе печелившия IT сектор?

"Това е спад на ръста, а не спад на самата индустрия. Ние ще пораснем с 10 или 12%, а не с 22. Ако цялата ни икономика растеше с 12%, отдавна да сме настигнали западните ни партньори", подчерта Доброслав Димитров.

Притеснителното е това, че хората не са свикнали това да се случва, а данните са по-скоро отрезвяващи. 

"Последният път, когато е имало ръст в сектора само с 10% е било преди 10 години", поясни той.

Изкуственият интелект – потенциал за ръст и развитие, или загуба на работни места и забавяне темпа на развитие?

На 30 ноември 2023 г. се навърши 1 година от както излезе ChatGPT за общо ползване и буквално промени света за 1 ден. Това, което се случва през тази една година, налага следното заключение – че с огромна скорост светът се променя именно с тези инструменти, които са колосален множител на моженето на хората. Ако ги използваме, ще станем много по-производителни, но има и предизвикателство, ако не ги ползваме. Предвид световната, глобална икономика, ние ще бъдем неконкурентни. Тук изводът е следният – това е новото ниво на грамотност", категоричен е Доброслав Димитров.

Според IT специалиста изкуственият интелект категорично е потенциал за колосален ръст. Позовавайки се на данни от вътрешно проучване, той посочи, че над 50% от компаниите използват на всекидневна база тези инструменти. Само за шест месеца те са успели да се адаптират и това е добра новина, както и повод за надежда, но и всички останали трябва да го направят. 

"Професията на бъдещето се нарича мислене с главно "М", тъй като професиите ще се променят. Те няма да изчезнат, но ще се видоизменят много сериозно – просто казано, изкуственият интелект е новият "Гугъл", изтъкна той.

Има ли спад в търсенето на кадри в IT сектора, как ще се промени в бъдеще профилът на самия програмист, защо дори хуманитарно насочените хора трябва да придобият технологично разбиране?

Чуйте подробности от интересния разговор на Даниел Ненчев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10

Художникът Петър Лазаров със самостоятелна изложба, повлияна от Китай

От днес (14 май) до 6 юни 2024 г., в галерия „Графикарт“, художникът Петър Лазаров представя новата си самостоятелна изложба. Вдъхновен от Китай, където живее и твори от почти 20 години, той залага на комбинация между китайските графични методи и традициите на българския нрав. Определя изложбата си като „една от най-цветните си експозиции“,..

публикувано на 14.05.24 в 12:21