Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина: "Имаме готови проекти, но липсва финансиране"

Снимка: Fb/Община Мирково

Кметът  на Община Мирково - Цветанка Йотина започва своя пети мандат, след като на местните избори през октомври спечели доверието на близо 67% от избирателите. Пред Радио София тя сподели:

За приоритетите през настоящия мандат, за спешните задачи и за развитието на общината през следващите 4 години бе интервюто с нея, в „Ритъмът на столицата“-

Тя разкри, че вероятната причина за доверието към нея се базира на това, че е искрена с хората.

"Просто казвам това, което бих могла да направя и наистина, това, което съм казала досега, съм удържала на думата си", отбеляза.

"Проблемите в малките населени места са много – като започнем от ВиК системите, асфалтиране на общински пътища, на улици, осветление, социални дейности, образование, здравеопазване – всичко това, което стои като проблеми в държавата, в по-голяма степен стои в малките населени места, посочи тя.

"Трудно е с транспорта, откъснати сме от света, трудно е със здравеопазването – един лекар обслужва няколко села. Трудничко е, но се справяме, не сме от най-закъсалите, но би било добре, да е по-добре“, поясни Йоткина.

Общината има готови проекти за подмяна на водопроводна мрежа в село Буново, както и за асфалтиране на улици и пътища, а наскоро е подменено и уличното осветление в  последното населено място, подчерта тя и поясни, че Община Мирково се състои от 5 населени места, всяко от които е с подновено улично осветление.

"Имаме 7 проекта, които са с издадено разрешително за строеж, което значи, че ако има средства, аз утре мога да обявя процедурата. Което казва, че общините не са готови и нямат проекти, или не е запознат, или ако има такива, те са изключение – всички общини сме готови, стига да има кой да ни финансира", подчерта кметът.

"А финансирането идва от Европейските фондове, чрез различни програми, от Министерство на финансите, имам предвид Държавен фонд "Земеделие", където са допустими малките общини, в бюджета за 2024 също има предвидени средства“, уточни тя.

Влагаме и общински средства. Бюджетът ни е оскъден, но по-малки проекти можем да си позволим и ги реализираме с общински средства, увери Йоткина.

Какво предстои?

Като конкретни действия, предстои да бъде завършен водопровод в с. Буново, чиито първи етап вече е завършен. Предстоят още 3 етапа, за които Общината има готовност да започне веднага, дори има избран изпълнител.

Готови проекти има и за изграждане на общинска пътна мрежа, проекти за корекция на реки в с. Каменово и с. Буново, проект за изграждане на мост, както и проект за парково благоустрояване.

С разрешаването на проблемите в здравеопазването би било добре да се намеси държавата, една малка община като Мирково, не би могла много да направи, заяви кметът Цветанка Йоткина.

Тя разкри, че е внесла предложение в Общинския съвет и е взето решение да се отпуснат стипендии на студенти – фармацевтичен работник, медицина и архитектура, но никоя не е проявил желание да се възползва.

"Аз като кмет няма да оставя населените места без обслужване, ще направя каквото е по силите ми" заяви тя.

По думите й, организирани са безплатни медицински прегледи за населението в Община Мирково.

Чуйте  още в интервюто на Катя Василева в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32