Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

Снимка: архив

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система.

Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август.

Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%.

Рисковете от подобно ускорение на кредитирането са два, каза пред Радио София Лъчезар Богданов - икономист в Института за пазарна икономика.

„Единият риск е макроикономически и той е свързан с това, че когато в продължителен период от време имаме много сериозно разрастване на кредита, всички икономически агенти постепенно започват да привикват към това нови и нови средства да се вливат в икономиката от банковата система. Съответно те променят структурата на производството си. Тези кредити не отиват равномерно навсякъде. Голяма част от кредитите в домакинствата отиват за покупка на жилище, което пък стимулира сектора на строителството и всички свързани по веригата стопански дейности“, обясни Богданов.

Той добави, че при обръщане на тренда, това би означавало нужда от бърза адаптация в обратната посока. Това не би се отразило добре на голяма част от бизнеса, както и на част от макроикономическите показатели.

„Другият риск е микроефекта. Той е свързан с това, че всеки един отделен кредит, при всяка промяна на условията, може да се окаже, че тези параметри се променят и от там част от хората да срещат затруднения в обслужването на кредитите си. Това не означава, че всички автоматично ще минат в забава или няма да могат да си връщат кредитите, но почти винаги в такава ситуация се случват няколко неща. Едното е, че хората, които имат кредит за единствено жилище, ще ограничат потреблението на други стоки и услуги. Второ – когато хората са купили с инвестиционна цел, в един момент могат да направят нова калкулация и да установят, че това не им е много изгодно“, уточни икономистът от ИПИ.

Според него, същественият въпрос е какво се случва с лихвите по депозитите в България, в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

„Ние не сме в еврозоната и разликата е, че ЕЦБ за по-малко от две години повиши лихвените нива с 4,5%. Част от това повишение засяга и лихвата, която търговските банки получават от своите резерви, държани в Централната банка“, каза Лъчезар Богданов.

Според него, влизането на България в еврозоната няма да повлияе драстично на цените на имотите у нас.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.02.24: Продължават разногласията в правителството

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, 22.02.2024г. заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Продължават споровете във властта – остри реплики между Христо Иванов и Делян Пеевски. Потвърден е изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет,..

публикувано на 22.02.24 в 19:25

Две млади лекарки получиха наградата "Златен Хипократ"

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицински университет - София положиха Хипократова клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградите "Златен Хипократ" се връчват всяка година за отлично представяне в обучението на младите медици. Тази година отличието отива при..

публикувано на 22.02.24 в 18:58

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10