Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Радков: Битовото отопление е много по-замърсяващо, отколкото автомобилите

Снимка: БНР

Предложението на транспортния министър, автомобилите внесени от Европейския съюз да се облагат с допълнителен налог, не е правилно, коментира пред Радио София Христо Радков - председател на Българското обединение на шофьорите.

„Явно той не знае, че това е вътреобщностна сделка. Когато една кола от Берлин се регистрира в София, ако обложим колите, които се регистрират от Варна или Пловдив или обратното с допълнителен налог, тогава може да се въведе такава мярка, каквато той предлага. В договора за образуване на Европейския съюз е записано за свободното движение на стоки, които нямат допълнително облагане, освен ДДС и това, което се плаща не само в България – продуктовата такса, на което ние казваме еко такса. Попитайте министъра дали знае значението на вътреобщностна сделка“, каза Христо Радков.

По отношение на въвеждането на нискоемисионна зона в центъра на София, председателят на Българското обединение на шофьорите обясни, че битовото отопление през зимата е много по-замърсяващо въздуха, отколкото автомобилите.

„Ние, ако чак толкова страдаме от колите, нека пробваме един ден без автомобили в София и ще видим, че особено в дните, когато има високо атмосферно налягане, битовото отопление е толкова замърсяващо, че колите даже не са фактор. Аз живея в „Красна поляна“. Ние тук се шегуваме, че при нас няма фини прахови частици, при нас има едри прахови частици“, коментира Христо Радков.

Той цитира изследване, което сочи, че по данни на ЕС, автомобилите допринасят с 11% за замърсяването на въздуха от общото замърсяване.

„Нека да попитаме бившите управляващи в Столичния общински съвет, гласуваха да се поставят 600 камери за следене на автомобилите. Трябваше да бъде разработен и софтуер, който както разбрахме, не тръгна добре, но най-вероятно е платен. Според мен, тези 600 камери са дадени на някоя близка фирма да ги направи, за да усвои едни пари. След 5 години спокойно можем да кажем „извинете, но и ние като немските „зелени“ специалисти, разбрахме че проблемът не е в автомобилите“. Да, де, но разходът е направен“, каза Христо Радков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10