Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Река в лабиринта" на Мирослав Пенков ще бъде представена в НДК

Писателят Мирослав Пенков, който живее и твори извън България, разказа за новия си роман "Река в лабиринта".

Романът ще бъде официално представен и на среща с писателя на започналия Панаир на книгата.

Роден в Габрово, но израснал в София, Мирослав Пенков живее в Тексас. Пътуването до родината е дълго и безсънно.

Освен писател е и преподавател, професор по английски език с насока "Творческо писане".

"Заминах за Америка през 2001 година. Тогава още нямаше ЕС, имаше визи. Първо - нямах право да напускам летищата в Европа, и второ - нямах средства. Затова съм спал на всяко едно европейско летище", споделя писателят.

"Улових част от една Америка, която вече не съществува", каза той.

Заминава за САЩ месец преди атентата на 11 септември, за да учи психология в университет в Арканзас. 

"Нямах представа къде е Арканзас, бърках го с Аризона. Нямах представа къде отивам. Отивах там, където ми даваха стипендия. Моите родители са лекари, но аз не исках да уча медицина, бях решил да е нещо сходно и дори после работих в лаборатория по клинична психология, но винаги пишех, още от тогава", разказва той. И допълва:

"Тогава имаше една лекота във въздуха, но тя пак беше за определен тип хора. Ако говорим за хората от малцинствата, за тях определено не е било по-добре преди 2001-ва."

Решава, че ще се отдаде на писането, а пък психологията ще е полезна.

Един от първите му разкази "Как купихме Ленин", попада в сборникът "На изток от Запада", но бива отхвърлен и непризнат като цяло поради незаинтересоваността към проблемите на емигранта.

"Те ми казваха, че в Америка тези проблеми са решени вече, тук хората си мислят как да си купят нова кола. И така получавах десетки откази от всяко списание, на което го бях изпратил. И изведнъж – така се случи, че някой го прочете и го хареса...", разказва Мирослав Пенков.

От опита си като преподавател по творческо писане научава, че качеството на произведението не е единственият критерий, който води до успех.

"Имал съм щастието да работя с много добри писатели студенти – докторанти. Някои от тях така и не издадоха книгите, които им послужиха като дисертация, а са били изключително добри", каза Пенков.

По думите му, има разлика дали една книга ти харесва, или е добра.

Уникалното в творчеството на Мирослав Пенков е, че той пише и издава книгите си на език, който не е негов роден. Разказва за трудния път към успеха, от който никога не се отказва.

"Издателството, което издаде моите две книги – сборникът и последвалия роман, е едно от най-снобарските. Беше много странно за мен, защото моето писане все пак за хора народни, от село, хора, които си решават проблема дали ще имат храна на масата - споделя авторът. - Моята идея беше да започна да мисля и за читателя на тези 8 разказа. Определено мислех за американския читател като главна публика, защото българският знае тези неща.

Новият му роман "Река в лабиринта" ще бъде представен  от Захари Карабашлиев на 7 декември, от 18:30 ч., в Мраморно фоайе на НДК.

Още за интересния пренос на българската култура в Америка и други интересни аспекти от творчеството на Мирослав Пенков, част от което е и книгата "Река в Лабиринта“, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31
Национална детска болница - проект

5 години ще продължи изграждането на Национална детска болница

Малко теми могат да се радват на такова единодушие в обществото, като нуждата от изграждането на Национална детска болница. Как да стане това и как да бъде организирана една такава структура, след като повече от две десетилетия такава няма? По темата говори проф. Иван Литвиненко. "Никой не е казал, че такава болница не трябва да има. П рез..

публикувано на 08.05.24 в 16:54

5 нови европейски дестинации през лятото от летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

Второ издание на инициативата "Дрешник с кауза – Second Chance"

За втори пореден път  социалната инициатива "Дрешник с кауза – Second Chance"  на Ротаракт България дава живот на ненужния текстил използван в ежедневието и акцентира върху вредата от изхвърляне на отпадъци вредни за природата. Събитието ще се проведе на 9 май (четвъртък) 2024 г. от 19:00 ч. на бул. "Черни връх" № 51 . Социалнaта..

публикувано на 08.05.24 в 15:27

23-ма души показват лицата си, за да кажат "Не на расизма в Европейския съюз"

До 14 май в Галерия на открито Градска градина – пред Народния театър „Иван Вазов“ е изложена експозицията на колектив „Мулти култи“ - „Не на расизма в Европейския съюз“. Автор на фотосите е Красимир Димитров, който е заснел 23-ма души от 11 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Сред тях има мигранти, роми, бежанци, артисти,..

публикувано на 08.05.24 в 15:14
Боби Вълчев

Световен рекорд с концерт на свещи ще поставят в пловдивския Античен театър

При последното гостуване в предаването  "Добър вечер, София" джазменът Боби Вълчев разказа за подготовката на с ветовен рекорд, който ще бъде поставен под звуците на музика и запалени 17 хиляди свещи   в Античния театър на град Пловдив. Свещите са напълно безопасни, направени от органични материали, по думите на Боби Вълчев толкова..

публикувано на 08.05.24 в 14:05