Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на културата

Снимка: Елисавета Белеганска

На 6 декември 2023 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюзът на артистите в България (САБ), заедно с Независима синдикална федерация (НСФ) "Култура" към КНСБ и Национална федерация (НФ) "Култура" към КТ "Подкрепа" организират протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Той е за повишаване на средствата заделени за култура в Бюджет 2024 г. След протестите на 1 ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента, но Бюджет 2024 не предвижда такива промени.

Основните искания са:

  • Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
  • Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора;
  • Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри; 
  • Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране;

По темата говори и актьорът Веселин Анчев, член на Националната синдикална федерация "Култура" към КНСБ. По думите му хората на културата са взети за "шарани" и "мълчаливи риби" от управляващите.

"Те ни залъгват само по предизборни кампании с това, колко е важна културата и, че ще стане приоритет за правителството, а всъщност после се мълчи, когато вземат властта", сподели той. И допълни:

"Радвам се, че Комисията по култура има своето мнение и своето виждане и адекватна реакция за това, че не се приема този бюджет заради унизително малката част, която той представлява. Да не забравяме, че културата е внесла около 4.5 до 5% от БВП, а ни се връщат 0.4%. Това е унизително малко. Хората на културата са будители, но как, когато те самите са в кръпки, когато нямат пари, когато крилата им са зашити, как могат те да събудят народа", каза Анчев.

Той отбеляза, че бюджетът трябва да бъде увеличен осезателно, защото не може хората на културата да живеят със заплата близка до минималната.

"В нашия сектор има много големи проблеми. Ние сме поставени на колене, ние сме изритани в ъгъла за пореден път. Радвам се, че имаше толкова голямо обединение от цялата страна на всички хора. Подчертавам, че протестът не е политически, той е продиктуван от някоя политическа партия, или от някакви политически искания. Това е негодуванието, което години наред се трупа в хората", заяви Анчев.


По думите му в момента е излъчена контактна група, която да започне преговори в Министерство на културата за това, как да бъде променена методиката и как да бъдат разпределени средствата, които ще бъдат отпуснати за култура.

Чуйте и анкетата на Елисавета Белеганска по темата:

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53