Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет отчита пропуски в регламентирането на нискоемисионната зона

Снимка: БТА

По темата за въвеждането на нискоемисионната зона от 1 декември 2023 г. в централната градска част на столицата коментар пред Радио София направи новият столичен кмет Васил Терзиев. Какво е неговото мнение и подкрепя ли решението за нейното влизане в сила?

"Това, което ние заварихме в администрацията не работи много добре за гражданите. Налага ни се да се съобразяваме с решение, което е взето от предишния общински съвет, което от моя гледна точка не е изключително добре обмислено, не е добре реализирано и най-важното - не е добре комуникирано. Има пропуски в целия процес. И от това, как ще санкционираме и от това, как преди това трябва да обясним, как ще известяваме този, който е санкциониран, типът санкция, която налагаме, доколко е удачно тя да бъде събрана, или не, за да има дисциплиниращ ефект. Какви са алтернативите, които са предложени, трябва ли да има изключенията, които в момента има и които да доведат в абсолютното заобикаляне на този регламент. Има страшно много неотговорени въпроси, които оставят усещането в гражданите за нещо необмислено и за нещо несправедливо", отбеляза Терзиев.

Той посочи, че през месец март 2024 въпросът ще се преразгледа, за да се реши дали да има такава зона и ако има, то в каква форма да бъде тя. Освен това каза, че у нас има проблем, който много европейски държави нямат и той е свързан с автопарка.

"Това, което още не е заработило, е софтуерът, който анализира и е съществена част от цялото решение", подчерта той. 

По повод избора на председател на Столичния общински съвет Терзиев каза:

"Редица са предизвикателствата, а най-големите са, че оставаме с план-сметката от миналата година. Оставаме с рамката за градския транспорт от миналата година, което довежда до много проблеми за две от най-важните неща, които Софийска община трябва да прави - да организира и да се грижи за градския транспорт и сметоизвозването. Знаете какво се случва, цените на всичко се повишават, има натиск за заплати, има натиск да се инвестират допълнителни средства. Няма да ги имаме. Другото нещо е, че не може да бъде приет бюджет, което означава, че работим с всичко от 2023 година. Общо взето е голям проблем това, да нямаме избор на председател".

Възможно ли е ролята на председателя да заработи на ротационен принцип?

"В правилника няма регламент за това нещо, но може да бъде намерено подобно решение. Това, което със сигурност знам е, че когато има политическа воля, отговорно отношение и разбиране на това, колко е дълбок проблемът, с който трябва да се справим се намира пътя и към техническото му решаване", отбеляза Терзиев.

Репортерът на Радио София Ана Попова беше на ул. "Московска" 33, където беше направен четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС). По думите й преди седмица  кандидатът на ПП и ДБ Борис Бонев е обявил, че се отказва от кандидатурата си и така най-голямата група от СОС е останала без кандидат.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05