Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет отчита пропуски в регламентирането на нискоемисионната зона

Снимка: БТА

По темата за въвеждането на нискоемисионната зона от 1 декември 2023 г. в централната градска част на столицата коментар пред Радио София направи новият столичен кмет Васил Терзиев. Какво е неговото мнение и подкрепя ли решението за нейното влизане в сила?

"Това, което ние заварихме в администрацията не работи много добре за гражданите. Налага ни се да се съобразяваме с решение, което е взето от предишния общински съвет, което от моя гледна точка не е изключително добре обмислено, не е добре реализирано и най-важното - не е добре комуникирано. Има пропуски в целия процес. И от това, как ще санкционираме и от това, как преди това трябва да обясним, как ще известяваме този, който е санкциониран, типът санкция, която налагаме, доколко е удачно тя да бъде събрана, или не, за да има дисциплиниращ ефект. Какви са алтернативите, които са предложени, трябва ли да има изключенията, които в момента има и които да доведат в абсолютното заобикаляне на този регламент. Има страшно много неотговорени въпроси, които оставят усещането в гражданите за нещо необмислено и за нещо несправедливо", отбеляза Терзиев.

Той посочи, че през месец март 2024 въпросът ще се преразгледа, за да се реши дали да има такава зона и ако има, то в каква форма да бъде тя. Освен това каза, че у нас има проблем, който много европейски държави нямат и той е свързан с автопарка.

"Това, което още не е заработило, е софтуерът, който анализира и е съществена част от цялото решение", подчерта той. 

По повод избора на председател на Столичния общински съвет Терзиев каза:

"Редица са предизвикателствата, а най-големите са, че оставаме с план-сметката от миналата година. Оставаме с рамката за градския транспорт от миналата година, което довежда до много проблеми за две от най-важните неща, които Софийска община трябва да прави - да организира и да се грижи за градския транспорт и сметоизвозването. Знаете какво се случва, цените на всичко се повишават, има натиск за заплати, има натиск да се инвестират допълнителни средства. Няма да ги имаме. Другото нещо е, че не може да бъде приет бюджет, което означава, че работим с всичко от 2023 година. Общо взето е голям проблем това, да нямаме избор на председател".

Възможно ли е ролята на председателя да заработи на ротационен принцип?

"В правилника няма регламент за това нещо, но може да бъде намерено подобно решение. Това, което със сигурност знам е, че когато има политическа воля, отговорно отношение и разбиране на това, колко е дълбок проблемът, с който трябва да се справим се намира пътя и към техническото му решаване", отбеляза Терзиев.

Репортерът на Радио София Ана Попова беше на ул. "Московска" 33, където беше направен четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС). По думите й преди седмица  кандидатът на ПП и ДБ Борис Бонев е обявил, че се отказва от кандидатурата си и така най-голямата група от СОС е останала без кандидат.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10