Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев пред Радио София:

Предстои изграждането на нова пречиствателна станция в община Ихтиман

Калоян Илиев
Снимка: Георги Петровски

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще управлява общината за четвърти път, след като на последните местни избори отново спечели одобрението на съгражданите си.

За първи път община Ихтиман се управлява от един и същи кмет толкова много време, което говори, че сме свършили не малко работа, коментира Илиев пред Радио София. По думите му, близостта до столицата има и плюсове, и минуси.

„По-голямата част от хората в Ихтиман пътуват до София, най-вече заради по-високите заплати. Имали сме няколко запитвания от сериозни компании, които да дойдат на територията на община Ихтиман. Единият минус в това отношение е, че те като дойдат и питат каква е безработицата в общината. 2011 г., когато встъпих в управлението на община Ихтиман, официалната безработица беше малко над 33%, тази година е под 3% и това спира доста голяма част от инвеститорите“, каза Калоян Илиев.

По думите му, спрялата фабрика за автомобилна тапицерия отново планира да отвори врати. Очакванията са до май 2024 г. да бъдат разкрити 750 работни места, но собственикът се опасява, че няма да може да намери персонал. Илиев признава, че дори общинската администрация се затруднява да запълни свободните бройки с квалифицирани кадри.

„Това е в социалната сфера и в общинската болница в Ихтиман, която има остра нужда от кадри. Младите хора трябва да проявят малко разбиране и да запишат висше образование с такива специалности, с които могат да се реализират“, обясни кметът на общината.

Калоян Илиев уточни, че общопрактикуващите лекари са с около 6 по-малко, отколкото са необходими за населението в Ихтиман.

По отношение на общинските терени, той добави, че се обмисля идеята да бъдат отдадени такива на частни инвеститори.

„Евентуално ще искаме и от Областна администрация малко помощ, за да ни дадат бивши държавни терени, които не се стопанисват, защото ние, в Ихтиман, нямаме големи площи, в които да се настани някой сериозен инвеститор“, каза Калоян Илиев.

Друг основен проблем, с който общината трябва да се справи е водният цикъл на града.

„Водният цикъл го бутаме от 2014 г. Имаме готов проект, който беше финансиран от МОСВ. Програмата се спря и не можахме да го реализираме. Сега вече през ВиК холдинга и ВиК асоциациите ще се реализира“, коментира кметът.

Той уточни, че за община Ихтиман са заложени 48 млн. лева за изграждане на нова пречиствателна станция. Предвиден е и нов колектор за града. В три от кварталите ще бъде прокарана нова канализация и нов водопровод. Калоян Илиев изрази надежда най-късно до началото на лятото да бъде избран изпълнител.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10